Härjedalen

Varg i renskogen

En varg tar renar i skogarna runt Hedeviken i Härjedalen. I går upptäcktes en dödad renkalv och spår i snön visar att det är en varg som dödat den.

– Vi har tidigare upptäckt rivna renar men nu finns det bevis att det är en varg. Den måste bort så fort som möjligt, säger Per Jon Fjällgren, ordförande i Mittådalens sameby.

Även spår av lo
I området har det även funnits lospår, vilket gör att länsstyrelsen är osäkra på om det är lo eller varg som rivit renkalven. Men samebyns ordförande är övertygad om att det är vargen.
– Vargen har ställt till elände för oss nu när vi tidigare än normalt lämnat renbetesmarkerna på fjället. Förutom att den dödar renarna så skingrar vargen renhjordarna, säger Per Jon Fjellgren.

Källa: Östersundsposten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".