Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametinget

Strider om lönesättningen på Sametinget

Publicerat måndag 9 november 2009 kl 09.14

Förra veckan var åtta anställda på Sametinget fortfarande i strid med arbetsgivaren, på grund av att de anser att de fått för låga löneerbjudanden. Kanslichefen Ulla Barruk Sunna håller inte med, utan försvarar lönesättningen på Sametinget.

– Vi tillämpar kollektivavtalen som är slutna mellan statens arbetsgivarverk och arbetstagarrepresentanterna. Det är ju Centrala avtal helt enkelt som bygger på indivuduell lönesättning, säger Ulla Barruk Sunna.
Enligt en kartläggning som sameradion gjort varierar löneförhöjningarna på sametinget i år mellan 2,5 och 17 procent. Från 700 kronor upp till 4 500 kronor.

"Lönefördelningen är orättvis"
Anställda som inte vill uttala sig offentlig för sameradion tycker att lönefördelningen är orättvis. Och varken Jusek, som hjälper facket Saco på Sametinget med förhandlingarna, eller de lokala fackliga representanterna vill uttala sig innan avtalen är påskrivna.
– Det här är ju inget ovanligt, att man kan vara missnöjd, men jag menar, det som är genomfört är genomfört som det ska genomföras. Och det är såhär utfallet har blivit. Sen förstår jag att endel är missnöjda, för det ligger i sakens natur, säger kanslichefen Ulla Barruk Sunna.

Kanslichefen vinnare i löneförhandlingarna
En av vinnarna i löneförhandlingarna är kanslichefen själv. Hennes lön höjdes med 5 000 kronor förra året, till 55 000 kronor i månaden.
Tillsammans med en retroaktiv pensionsinsättning och en löneökning som avtalades i augusti har Ulla Barruk Sunna under sina sista två år som kanslichef närmare 58 000 kronor i månaden.
– När jag har jobbat har jag inte fått löneökning varje år, utan det har blivit förskjutet. Så jag har också rätt till en lönerevision varje år som alla andra, säger Ulla Barruk Sunna.
Ulla Barruk Sunnas egen lön förhandlas mellan henne och Sametingets styrelse. Sara Larsson, sametingets Styrelseordförande, tycker att varje arbetstagare ska ha den lön de är värda.
– Att det är rättvisande och att det är en löneökning som beror på vilken arbetsprestation du gör och vilket jobb du har, säger Sara Larsson.

Men tycker du att Ulla Barruk har den lön hon är värd?
--
Jag tycker att hon ska ha en lön i Paritet med andra kanslichefer i Sverige ja, säger Sara Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".