Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametinget kan få jämstäldhetshandläggare

1 av 2
Ett sammarbete mellan samer i Sverige, Norge, Finland och Ryssland hoppas sametingets styrelseordförande Sara Larsson (Min geaidnu). Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio
2 av 2
Ulla Barruk Sunna

Sametinget fick mycket beröm av integration och jämstäldhetsminister Nyamko Sabuni för sitt jämstäldhetsarbete. Redan nästa år kan det bli aktuellt att sametinget anställer en jämstäldhetshandläggare på Sametinget för att fortsätta detta arbete.

– Vi har föreslagit till ministern att få förstärkning ekonomiskt. Syftet är att nå ut med jämställdhetsarbetet på gräsrotsnivå till föreningar organisationer och samebyar. För att kunna göra det måsta Sametinget själv intensifiera arbetet. Och det behöver finnas medel för dem som vill jobba med jämställdhet på lokalplan.
– Vi har också föreslagit att genom en förstärkning på jämstälhetsarbetet så kan vi också öka samarbetet mellan samer i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Jämställdhetsfrågan är en sådan fråga som allra bäst drivas på den nivån, säger sametingets ordförande Sara Larsson.

Jämstäldhet ofta sidospår
Sametingets kanslichef Ulla Barrok Sunna berättar att för att få kraft att genomföra det fortsatta jämstäldhets arbetet har de diskuterar finansierng av en jämställdhetsnahdläggare på Sametinget med integration och jämstäldhetsminister Nyamko Sabuni.
– Det är ju lätt att det blir ett sidospår den här jämstäldhetsfrågan, därför behöver vi ha en tjänst som jobbar med de här frågorna långsiktigt.

Hur ska den finaiseras?
– Det får vi diskutera med anslagsgivaren.

Har ni haft några sådana samtal nu?
– ja det har vi haft och vi tror nog att vi fick förståelse för det.

När kan man hoppas på att den tjänsten utlyses?
– Nästa år.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".