Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Med musik och glädje ska Ylva Maria Pavval öka engagemanget för mänskliga rättigheter. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio
2 av 2
Ylva Maria Pavval. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio
Barentsområdet

Mänskliga rättigheter som rock och reggae

Projektet "reggae, rock and rights tour" ska säkerställa att Barentsungdomarnas vilja tas med i den nya europeiska konventionen för ungdomars rättigheter. Projektledaren Ylva Maria Pavval planerar nu en turne där musik och teater mixas med diskussioner om mänskliga rättigheter.

– Det är kul och det är ett effektivt sätt att komma fram med ett budskap till ungdomar, säger Ylva Maria Pavval som är ordförande i Barentsrådets regionala ungdomsråd. Tillsammans med Halvard Rundberg från Tromsö driver hon projektet reggae, rights and rock tour.

Kreativa möten
Iden föddes under ett stort ungdomsmöte i Luleå i fjol där det framkom att ungdomar är intresserade av rättighetsfrågor - men att trista konferenser riskerar att ta död på intresset.
– Om man snackar om kreativa möten så tror jag att man måste komma ifrån sättet att sluta le och bara prata från pappret och dra på sig lite bredare axlar med en kavaj, säger Ylva Maria Pavval.

Hela Barentsområdet
Från och med nästa höst ska reggae, rock and rights tour resa runt om i hela Barentsområdet, på skolor och offentliga platser med musikkonserter, teaterföreställningar och samtidigt ordna grupparbeten om mänskliga rättigheter.
– Vi försöker kanske mindre sprida information om mänskliga rättigheter och istället fokusera mer på att diskutera hur man kan använda mänskliga rättigheter. Vad innebär de? Vi vill skapa en arena där ungdomar kan diskutera med varandra vad mänskliga rättigheter är för mig, säger Ylva Maria Pavval.

EU-konvention om ungodomars rättigheter
Just nu pågår arbetet med att skapa en konvention, ett avtal mellan EU-länderna om ungdomars rättigheter och reggae rock and rights tour är ett verktyg för att få med ungdomars röster i norra Europa och Barentsområdet.
– Och det är ju ganska långt fram i tiden att jobba fram en konvention för ungdomar i de europeiska länderna, det skulle kunna ta tio år. Men det här kommer att vara sättet att stärka rösterna norr ut, för Europeiska ungdomsforumet har inte röster så långt norrifrån. Så det här är ett bra sätt att garantera att också vi blir hörda, säger Ylva Maria Pavval.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".