SAMEPOLITIK

Tung kritik mot regeringens sameförslag

Den samiska rätten försvagas i och med regeringens förslag på den framtida samepolitiken. Det menar en rad tunga rättsexperter, som i en debattartikel i Dagens Nyheter riktar skarp kritik mot regeringen.

Tidigare i höstas lade regeringen fram delar av sitt kommande samepolitiska förslag. Bland annat föreslår regeringen att fler samer ska kunna bli medlemmar i en sameby, men de nya medlemmarna ska inte ha samma rätt till exempelvis jakt och fiske som dagens samebymedlemmar.

I debattartikeln i Dagens Nyheter kritiserar författarna det här förslaget och menar att det bara kommer att öka konflikterna mellan renskötande och icke renskötande samer.

De skriver:
"Samerna har sedan urminnes tider jagat och fiskat men ges inte rätt att själva bestämma hur fördelningen av rättigheter sker internt. Konsekvensen blir att samebyn inte kan råda över sin egendom - något som lär sakna motstycke i svensk rätt och strider mot både grundlag och internationell rätt."

Regeringens samepolitiska förslag gäller även Sametingets ställning och att regeringen ska vara tvungen att konsultera Sametinget i bland annat lagstiftningsärenden. Men artikelförfattarna är skeptiska till förslagets verkliga innebörd.

"Man måste fråga sig hur allvarligt menad den nya konsultationsordningen är när arbetsgruppen inte själv konsulterat Sametinget innan man lade fram sitt förslag."

Just det här att Sametinget inte har haft någon insyn i arbetet med det nya förslaget är också något som kritiserats från samiskt håll tidigare.

Internationell kritik
När regeringen lade fram delar av sitt kommande förslag "Vissa samepoltiska frågor" så gick man samtidigt ut i en debattartikel i DN och kallade det för en "historisk uppgörelse".

Men det här är något som rättsexperterna menar är helt fel. Enligt dem är det istället en fortsatt negativ särbehandling av samerna. Som stöd för sin uppfattning pekar rättsexperterna på den internationella kritik som olika FN-organ i många år riktat mot Sverige:

 • Rättssystemet respekterar inte samiska rättigheter.
 • Svårt att få sedvanerätten bedömd i domstol.
 • ILO-konvention 169 har inte skrivits under.
 • Sametinget har för dåliga möjligheter att delta i beslut som rör samiska intressen.

Rättsexperterna hävdar avslutningsvis att regeringens förslag inte utgör något historiskt vägskäl utan skriver istället att regeringen trampar på i samma hjulspår som tidigare.

"Svensk offentlig samepolitik ligger fast: Sverige kommer inte att uppfylla internationella förpliktelser på området och heller inte sluta att negativt särbehandla Europas enda urbefolkning".

Debattartikeln har undertecknats av:

 • Christina Allard jur dr, universitetslektor
 • Ulrika Geijer rådman, huvudsekreterare i Rennäringspolitiska kommittén
 • Marie B Hagsgård verksamhetsutvecklare, hovrätten, sekreterare i Rennäringspolitiska kommittén, sekreterare i ILO-utredningen
 • Lars Lindblad rådman, huvudsekreterare i Gränsdragningskommissionen
 • Kjell Å Modéer professor i rättshistoria, sakkunnig i Gränsdragningskommissionen
 • Peter Nobel jur dr, f d diskrimineringsombudsman och generalsekreterare för Svenska röda korset
 • Annina H Persson professor i civilrätt
 • Eivind Torp jur dr, universitetslektor

Läs tidigare nyheter:

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".