Ratificera ILO 169 och stärk rennäringens rätt till markanvändning, uppmanar Aleksander Gabelic ordförande i Svenska FN förbundet.
Svensk FN förbundet

Sverige får bakläxa av Svenska FN förbundet

Svenska FN förbundet och 15 andra intresseorganisationer skriver i en rapport till FNs råd för mänskliga rättigheter att Sverige borde ratificera ILO 169 och stärka renskötselns rätt till markanvändning.

– Samerans inflytande är för svagt även om det gjort saker som är positiva. Vi tycker att det här med utredandet kring ILO konventionen 169 är tillräckligt, vi tycker att Sverige borde skriva under den, ratificera den. När det gäller nyttjanderätten av mark och möjligheter att som renägare bedriva denna verksamhet, när det gäller dispyter med markägare.
– Sverige måste på ett mycke tydligare sätt följa de regler som finns och ge stöd så att det här processerna kan underlätta för samerna och inte försvåra det, Aleksander Gabelicr är ordförande Svenska FN förbundet.

Sverige granskas av FN
I maj 2010 kommer Sverige att granskas av FNs råd för mänskliga rättigheter, en granskning som varje land som är med i FN utsätts för. FNs råd för mänskliga rättigheter har funnits sedan 2006.
– Vår uppgift är att komma in med en parallell rapport till den officeilla rapporten som Sverige kommer att lämna in under våren.
Rapporten "Joint submission of Sweden's first Univeral Periodic Reviww in May 2010" och är gjord av Svenska FN förbundet tillsammans med 15 intresseorganisationer.

Är det möjligt att ni kan hjälpa till för att få Sverige att ratificera ILO 169?
– Vi hoppas detta. Andra har gjort det så varför skulle inte Sverige kunna göra det. Det är dax att gå från ord till handling. Det behövs inte så mycket mer utredande. Det är ett politiskt ansvar. Vi för fram detta och vi hoppas att det ska finna med i utlåtandet, men också att Sverige ska ändra sig och ratificera detta.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".