Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Könsfördelningen i Sametingets plenum är jämn, men i styrelsen är det flest kvinnor.
2 av 2
Positivt jämfört med tidigare, menar Sara Larsson.

Ett ojämställt sameting

Sametinget bryter mot sin egen jämställdhetspolicy, det sitter för få män i styrelsen. Trots att Sametinget har premierats för sin jämställdhet av minister Nyamko Sabuni så bryter de mot sin egen jämställdhetspolicy.

Bland ledamöterna är det jämnt, men i styrelsen sitter fyra kvinnor men bara en man. Styrelseordförande Sara Larsson vill låta styrelsen vara som den är.
– Egentligen är det ju inte bra, i vårt jämställdhets program har vi slagit fast att det ska vara jämnt fördelat mellan styrelser och nämnder, men det är det inte nu, säger Sara Larsson.

Positivt med kvinnlig dominans

Enligt Sametingets jämställdhetsprogram ska jämn könsfördelning även gälla styrelsen.
– I det här läget när vi haft en sådan stor mansdominans tror jag inte att det är negativt för arbetet, utan snarare positivt mot hur det tidigare har varit, säger Sara Larsson.

Samma situation i Norge
I sametingsstyrelsen i Norge är det exakt samma situation, där har en rådsmedlem överklagat saken.
Oppositionspolitiken Ingrid Inga, Samelandspartiet, tycker inte att det är bra med övervikt åt något håll, men har inte överklagat den nuvarande sammansättningen av sametingets styrelse i Sverige.
– Visst är det en nackdel när vi inte har en sådan jämställdhetsfördelning som vi har eftersträvat. Vi ska ju beakta alla synpunkter i det samiska samhället och blir det en övervikt åt något håll så är det ju inte bra, säger Ingrid Inga.

Från ojämnt till jämnkönsfördelning
För sex år sedan var 7 kvinnor av 31 ledamöter invalda. I dag är den siffran 15 kvinnor och 16 män.
- Givetvis är ju målet på sikt att ha en balans i Sametinget, men i det här läget skulle jag bli förvånad om någon gjorde en överklagan, säger Sara Larsson.

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".