Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Halvmesyr" - hård kritik mot samepolitiskt förslag

Regeringens förslag gällande en framtida samepolitik, förvärrar samernas situation. Det menar en rad tunga rättsexperter. En av dom är Peter Nobel, tidigare bland annat generalsekreterare i Röda Korset. Han kallar förslaget för en halvmesyr.

 – Samernas mänskliga rättigheter har kränkts steg för steg sedan 1700-talet och den här lilla halvmesyren är inte något glädjande, klargörande steg i rätt riktning, säger Peter Nobel.

Men Magnus Kindbom, centerpartiet och ordförande i regeringens arbetsgrupp håller inte med.

 – Jag tycker att det är en ganska stor förändring att samebyarna ges möjlighet att bedriva annan verksamhet än bara renskötsel och även det att det öppnas för fler medlemmar.

Rättsexperterna är kritiska mot förslaget att fler samer ska få plats i samebyar, men inte ha samma jakt och fiskerättigheter som dagens medlemmar. Det skapar bara mer konflikter, menar de.

 – Det är väl i första hand Sametinget som ska lösa den här frågan, som det är nu så riskerar det öka de konflikter som redan finns, som är djupt tragiska, säger Nobel.

Konsultationsordning
Dessutom ifrågasätter rättsexperterna förslaget att regeringen ska konsultera - alltså höra Sametinget inför beslut som rör samer. Men rättsexperterna menar att man ska gå längre och ge Sametinget medbestämmanderätt på fler områden. Konsulteras är långt ifrån ett riktigt medbestämmande, anser dom.

Regeringens arbetsgrupp kallar sitt förslag för en historisk uppgörelse, men det håller alltså rättsexperterna inte med om. Enligt dom saknas det tydliga besked om samernas rättigheter och Sverige ska börja med att skriva under ILO konventionen 169 om urfolks rättigheter.

 – Det här är ingen politisk fråga för det kommer aldrig att finnas någon enda kommun i landet där samerna får politisk majoritet för sina intressen, utan det här är en anständighetsfråga och en fråga om mänskliga rättigheter.

Gällande samernas rättigheter så efterlyser Nobel större mod och insikt hos de styrande i Sverige.

 – Det skulle vara roligt om någon gång något parti eller någon regering ville förstå detta och inse det och ha det politiska modet att handla därefter.

ILO 169
Liselott Hagberg, riksdagsledamot för folkpartiet sitter med i regeringens arbetsgrupp. Hon menar att förslaget är ett steg i rätt riktning men medger också att hennes parti hade velat gå längre och bland annat föreslå en anslutning till ILO konventionen 169.

 – Min och Folkpartiets ambition är att ena folket samerna eftersom tidigare lagstfitning har gjort att gruppen har kluvits.

Men tycker du att man gör det på det sätt som det nu är föreslaget?
 – Nej, det är som sagt ett förslag och jag har uppmuntrat de människor som jag har pratat med att yttra sig, det är ju det man ska göra när ett förslag går ut på remiss.

Varför kan ni inte skriva på ILO 169?
 – Där finns det delade uppfattningar och det är känt var Folkpartiet står i den frågan.

Det vill säga att ni är för en underskrift.
 – Det är det vi har drivit tidigare.

Läs mer:

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".