Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljus framtid för giron sámi teáhter

Publicerat torsdag 12 november 2009 kl 07.38
"Till hösten sätter vi upp en nyskriven pjäs", berättar Lena Engqvist Forslund, giron sámi teáhter.

Efter att ha befunnit sig på konkursens rand i våras, är nu det ekonomiska läget under kontroll för giron sámi teáhter. Inför nästa år satsar de bland annat på nyproduktion av teaterföreställningar och nyanställning av producent.

 - Vi har ganska omfattande plan. Det första vi kör igång med i januari är att producera ett väldigt litet program för besöksnäringen. Sedan kommer vi att befinna oss på ett flertalet samiska veckor. Sedan kommer vi att turnera med En natt i februari under hela resten av våren. Vi kommer också att fortsätta att statsa på lunchteater. Och till hösten planerar vi att sätta upp en helt nyskriven föreställning, säger Lena Engqvist Forslund, chef på giron sámi teáhter.

Överskred budget med drygt en miljon
Det var i våras som teaterstyrelsen konstaterade att det ekonomiska läget för teatern var ansträngd. Anledningen var att budgeten för 2008 överskreds med över en miljon. Teatern gjorde fler föreställningar än de hade råd med och stod under en tid utan chef.

Konkurshot
Konkurshotet låg över teatern och man vädjade till sametinget, kulturrådet och kulturdepartementet om extrapengar för att överleva.
Det gick inte att spara pengar på att säga upp befintlig personal eftersom de gick på speciella kontrakt. Och i sin jakt att försöka tjäna in lite pengar bjöd teatern ut konstverken i lokalerna i Kiruna till försäljning.

Ekonomin i balans
Men nu har man lyckats få ekonomin i balans utan att behöva sälja konstverken. Bl a så har man sparat in på allt ifrån telefon- och kopieringskostnader, personalkostnader genom att inte göra några nya produktioner. Man har heller inte turnerat, utan istället har man haft lunchteaterföreställningar på Folkets Hus i Kiruna.

Föreställning ur intervjuer med samer
Men från årsskiftet så får teatern nya pengar, 6,5 miljoner som årsanslaget är på. Och nu vill man satsa bland annat på att anställa en producent.
 – Vi kommer också att satsa på en föreställning nästa år som kommer att bygga på intervjuer med unga vuxna samer och ungdomar. Det är något jag hoppas ska intressera särskilt den samiska befolkningen, säger Lena Engqvist Forslund.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".