FN flaggan. Foto: Martial Trezzini/Scanpix.
FNs Minoritetsforum i Geneve

Minoriteters delaktighet i samhället viktigt

I dag startar FNs Minoritetsforum i Geneve för frågor om etniska, religiösa och språkliga minoriteters rättigheter. Utan deltagande från Sápmi. Sametingets ordförande Sara Larsson efterlyser en bättre organisation inom Sápmi för att stärka samernas internationella deltagande.

Temat får årets möte är "minoriteter och effektivt deltagande i politiken". Minoriteternas närvaro i ett samhälles beslutsprocesser är viktig för att bygga ett inkluderande och rättvist samhälle, menar man.

Bättre samordning i Sapmi
– Nej tyvärr, det kommer vi inte att göra. Internationella uppdrag och evenemang är väldigt många, säger Sara Larsson, Sametingets styrelseordförande.
En bättre samordning mellan samerna i de fyra länderna inom Sapmi skulle stärka samernas internationella arbete, menar Sara Larsson, sametingets styrelseordförande.
– Jag skulle efterfråga att man fick en bättre samordning mellan samerna i de fyra staterna och delade på uppdragen, så att vi kunde närvara internationellt på ett bättre sätt. 

Hur skulle det gå till?
Det bästa i nuläget är att Samiskt parlamentariskt råd får en fungerande organisation och jag hoppa att man kan ha ett gemensamt kansli, med personal som är ständigt närvarande. Det skulle göra att vi fick mycket större förutsättningar att agera internationellt, säger Sara Larsson.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".