Exploatering av naturen väcker urfolken i Latin Amerikas politiska engagemang, här i Bolivia. Foto: Roberto Candia/Scanpix.
Latin Amerika

Urfolkens politiska uppvaknande

Över hela Latinamerika och speciellt i Anderna har ett politiskt engagemang väckts hos urfolken - som har levt som andra klassens medborgare sedan den Spanska erövringen.

En del beror på bättre utbildning och kommunikation, speciellt Internet gör det möjligt för urfolksledare i avlägsna byar att dela med sig av sina erfarenheter och strategier.

Exploateringarna ökar
Men det beror också på att Latin Amerika allt kraftigare börjar exploatera sina naturresurser, naturresurser som finns i områden som traditionellt tillhört urfolken och som urfolken är beroende. Urfolken tvingas därför kämpa för att behålla sin mark.

Källa: Galud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".