Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametinget

Regeringens förslag kränker samerna

1 av 2
"Vi kan inte godta ett så dåligt förslag från regeringen", säger Ingrid Inga ordförande i Samelandspartiet.
2 av 2
Håkan Jonsson, jakt och fiskesamerna

Flera sametingspartier ser bara nackdelar med regeringens delförslag på en framtida samepolitik. Sametingets vice styrelseordförande Håkan Jonsson talar om ett "katastrof-förslag". Samelandspartiets ordförande Ingrid Inga menar att regeringens förslag kränker samerna.

– Ja det handlar om synen man har på samerna och den synen finns fortfarande att samerna inte har förmågan att sköta sina egna angelägenheter, säger Ingrid Inga.
Ett av förslagen är att alla samer ska få bli medlemmar i en sameby, men inte få samma rätt till jakt- och fiske som de nuvarande medlemmarna.
Flera rättsexperter har också kritiserat det här och menar att det är sametinget som ska avgöra rättighetsfördelningen.

Avvisa hela förslaget
Nästa vecka ska regeringens förslag presenteras i plenum.
– Från Samelandspartiet kommer vi inte kunna godta ett sådan här dåligt förslag från regeringen. Så från vårt parti kommer vi att avvisa hela förslaget, säger Ingrid Inga.
Sametingets styrelse har till plenum föreslagit ett uttalande angående förslaget, där de bland annat kräver att alla samer som blir medlemmar i en sameby även ska få jakt- och fiskerätt. 

Katastrofförslag
Håkan Jonsson, vice styrelseordförande i Sametinget är besviken på regeringen:
– Ett rent katastrofförslag, det känns som om man bara kastat fram något för att få fram något inför valet om ett år. Men rent generellt skulle man kunna säga att de kunnat lämna förslaget på skrivbordet. Så visst är man besviken, den politik man har idag är inte riktad till samerna som urfolk utan man tycker att en same är en renägare, punkt slut, säger Håkan Jonsson.

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".