KVARLEVOR

Maorier återbördas till Nya Zeeland

Fem döda, gamla maorier börjar resan hem från Göteborg på onsdag nästa vecka. De börjar resan som föremål från museimagasinen, men tas emot med böner och ceremoniell vördnad som mänskliga kvarlevor.

Resterna av de fem, i ett fall bara ett kranium, i ett annat ett nästan komplett skelett, lämnas över till representanter för Museum of New Zeeland, Te Papa Tongarewa, där man under 2000-talet på regeringens uppdrag letat efter maori-rester i utländska samlingar för att återbörda dem hem igen.

Den här gången har deras resa omfattat Storbritannien, förutom Sverige.

Forskare och andra plockade förr i tiden gärna med sig skelettrester hem från Nya Zeeland utan att låta sig hindras av den syn på gravfrid och annat som råder i dag. Resterna av de fem som hittats bland Världskulturmuseets och Göteborgs Naturhistoriska museums samlingar är människodelar som togs till Sverige på 1800-talet. I något fall som del av en bytesaffär med museet i Christchurch på Nya Zeeland.

Troligen har skelettdelarna visats på Göteborgs museum, det Ostindiska huset, en period, men sedan länge har allt varit magasinerat och inte tillgängligt för allmänheten.

Överlämnandet i Göteborg sker via en maorisk ceremoni på Världskulturmuseet, då de fem först förbereds för resan hem. Efter det följer en mer officiell del med deltagande av bland annat Nya Zeelands ambassadör i Sverige. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".