1 av 3
William Aila, Melva Aila och Lars Amréus, chef Historiska muséet. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion.
2 av 3
William Aila från Hawaii. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion.
3 av 3
Samiska gäster, från vänster: Rose-Marie Huuva, Eivor Huuva och Lilian Mikaelsson. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion.
KAMPEN OM KVARLEVORNA

Kranier lämnades över till urfolk från Hawaii

Vid en ceremoni på Historiska muséet i Stockholm på lördagkvällen så lämnades 22 kranier tillbaka till urfolksföreträdare från Hawaii för återbegravning.

Det var en anspråkslös delegation på tre personer från Hawaii som deltog i den enkla ceremonin, som bestod av tal, körsång från Adolf Fredriks musikskola samt en sång till förfäderna, som nu påbörjade sin sista resa.

Sången framfördes av William Alia, en av dem som hämtade hem kranierna.

- Jag känner både glädje och stolthet över att få föra hem mina förfäder, säger Alia.

Kranierna flygs hem till Hawaii redan under söndagen och de har inte visats upp under ceremonin då det anses vanhelgande.


Det finns hundratals
mänskliga kvarlevor vid svenska muséer och institutioner som förts hit från andra länder.Bara vid Historiska muséet i Stockholm finns rester av omkring 170 individer från andra länder.

En stor del av dessa har vid svenska arkeologiska expeditioner för omkring hundra år sedan helt sonika grävts upp från sina gravar och förts till Sverige.

- Gravplundringarna har skapat ångest, men varje gång någon återvänder hem så släpper en del av ångesten, säger William Alia.

På onsdag ska även fem kranier tillhörande Nya Zeelands urfolk maorierna lämnas tillbaka vid en ceremoni i Göteborg.

Men när det gäller Sveriges urfolk, samerna, är muséer och institutioner inte lika villiga att släppa ifrån sig kvarlevor.

Historiska muséet har den största samlingen med omkring 50 samiska kvarlevor - men trots en stark samisk opinion via namninsamlingar och via sametinget så har muséet bara släppt ifrån sig ett kranium för återbegravning.

Sametingets styrelseordförande Sara Larsson fanns på plats vid ceremonin i Stockholm.

- En stor dag och jag hoppas att vi snart själva får komma ner och hämta samiska kvarlevor, säger Larsson.

Jörgen Heikki, SR Sameradion
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".