SAMEPOLITIK

Rättsexpert lämnade regeringens sameutredning

Regeringens delförslag till en framtida samepolitik innehöll enligt professor Bertil Bengtsson så många brister att han inte kunde fortsätta sitt uppdrag. Tidigare justitierådet Bengtsson var anlitad av regeringen för att hjälpa till med rättsfrågorna i förslaget men hoppade av. 

 – Det har ju alltid varit besvärligt att genomföra juridiska förslag när det handlar om samepolitiken för politikerna brukar ha andra åsikter än juristerna där, säger Bertil Bengtsson.

Det var flera punkter i arbetet som Bengtsson inte ville gå med på. Meningen var från början att skapa en lagstiftning om öppnare samebyar.

Regeringens arbetsgrupp föreslår att alla samer ska kunna bli medlemmar i en sameby men de ska inte få samma jakt- och fiskerättigheter som dagens samebymedlemmar.

Men Bertil Bengtsson menar tvärtemot att förslaget riskerar att fördjupa motsättningarna mellan renskötande och icke renskötande samer.

 – Dels hade de en annan uppfattning om rätten att jaga och fiska i samebyarna, att bara renskötande samer skulle få jaga och fiska. Sedan så hade vi olika uppfattningar om samernas rätt till skadestånd, så det var flera saker som jag reagerade emot.

Bengtsson har tidigare varit expert i två kommittéer som behandlar samefrågor, en om ILO 169 och en om jakt-och fiskerättigheter.

Ingen samisk insyn
Han säger att han i det här fallet hade kunnat reservera sig om det varit fråga om ett utredningsbetänkande, men att det kan man inte göra när det gäller departementspromemorior och därför avgick han.

Ännu en brist han ser i arbetet var att politikerna inte diskuterade arbetet med samerna själva, exempelvis genom kontakter med Sametinget.

 – Det tyckte jag var principiellt fel. När det är fråga om ursprungsfolket och så viktiga regler och att de överhuvudtaget inte skulle kontaktas.

 – Den nuvarande lagstiftningen är inte tillfredsställande vad det gäller samernas rättigheter, det finns en hel del saker som man skulle behöva rätta till.

Visste inte om avhoppet
Men Magnus Kindbom, ordförande i regeringens arbetsgrupp för samepropositionen, säger sig inte känna till att Bertil Bengtsson lämnat sitt uppdrag

 – Jag känner inte till att någon har avgått.

Du har inte hört talas om det?
 
– Jag vet att Bertil Bengtsson har hjälpt till att skriva underlag i den här processen och han har också lämnat synpunkter och kommentarer om det, precis som många andra också lämnat synpunkter och kommentarer.

Kindbom säger att han uppfattar det som att man har ett fortsatt samarbete med Bengtsson där han hjälper till att skriva vissa underlag. Dessutom håller Kindbom inte medom att arbetsgruppensförslag innehåller brister, han är tvärtom nöjd med förslaget.

 – Ja, det är ju något vi har arbetet med, det är ett bra och sammanvägt förslag.

Finns det några brister i det?
 
– Inte som jag ser det just nu, men det är därför vi skickar ut det på remiss för att få synpunkter på det.

Bertil Bengtsson har också i två brev till jordbruksdepartementet förklarat sina invändningar gällande arbetet med att ta fram ett samepolitiskt förslag.

Läs Bertil Bengtssons brev här:

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".