Redan i början av nästa år kan det vara dags för Sveriges första legala vargjakt. Foto: Scanpix
Vålådalen

Vargjakt kan bli aktuellt i januari

Redan i början av januari kan det vara dags för Sveriges första legala vargjakt.
– Det kommer att bli ett huvudnummer på Vargsymposiet, säger Karin Ericsson som arrangerar mötet.

 

I många år har det årliga Vargsymposiet, först i Gillhov sedan i Vålådalen, varit en självklar händelse för forskare och intressegrupperingar. Arrangörer är Karin och Mats Ericsson.

Nu förbereder Naturvårdsverket hur Sveriges första vargjakt i modern tid ska gå till när den släpps fri, troligen från början av januari till mitten på februari.

– Vargjakten kommer att bli en stor punkt på vargsymposiet. Det är första gången vi kommer att ha med erfarenhet från vargjakt på symposiet, säger Karin Ericsson till Östersundsposten.

Hon har bjudit in miljöministern till Vålådalen, men inte fått något besked ännu. Egentligen hade det varit ännu viktigare, tycker hon, att han hade kommit förra året när rovdjurspropositionen förbereddes.

Att den kom att landa i ny vargjakt beklagar Karin Ericsson trots att hon som arrangör ska förhålla sig neutral.

– Jag tycker inte att vargjakten är baserad på forskning. Genetikerna förkastar det, men vargforskningsprojektet på Grimsö är inte negativa.

Enligt den nya lagen ska varg få skjutas samtidigt som genetiskt värdefulla vargar ska planteras in i Sverige. Hur det ska gå till så att jägarna inte skjuter ”fel” varg, det vill säga en genetiskt viktig för stammen, det ska Naturvårdsverket nu formulera. Erfarenheter från både jakt och inplantering kommer därför för första gången att finnas att diskutera på symposiet.

Dessutom kommer det möjligen att finnas erfarenhet från om jakten minskar den illegala tjuvjakten där övervakningen över om genetiskt rätt varg fälls är omöjlig.

– Det här vill vi ta upp på symposiet och vi gör utblickar till andra länder. I Idaho tillåts nu vargjakt där det finns 700 vargar, men i Minnesota där det finns 3 000 är vargen fortfarande fredad, säger Karin Ericsson.

Klar för mötet i Vålådalen i april är bland andra forskare från Yellowstone i USA där vargar har planterats in.

Östersundsposten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".