1 av 2
"Det är vår rätt som inuiter att leva med kylan, det gör oss glada", säger Sheila Watt Cloutier. Foto: Anna-Maria Ahlén.
2 av 2
"Vår stämning av USA har fått världen att ta sambandet mellan klimatförändringar och mänskliga rättigheter på allvar", säger Sheila Watt-Cloutier. Foto: Anna-Maria Ahlén.
KLIMATFÖRÄNDRINGAR

Sämre isar hotar urfolkskultur

Världens urfolk drabbas hårdast av klimatförändringarna. Det menar inuitledaren Sheila Watt-Cloutier, som är huvudtalare på Mänskliga rättighetsdagarna i Stockholm. Bland annat har det blivit svårare att läsa av isarna, vilket hotar jakten och fisken och därmed även hela kulturen.

Klimatförändringarna gör att inuiternas land krymper, kusterna eroderar och samhällen försvinner eller delas. Isen kommer senare om hösten och den smälter tidigare om våren. Och väderförhållandena har blivit oförutsägbara.

– Det har blivit mycket svårare för våra äldre att läsa vilket skick isen är i, den har ändrat karaktär och det gör att den har blivit farlig, säger Sheila Watt-Cloutier.

Det här har gjort att olyckor har ökat i samband med jakt och fiske och färre kan ägna sig åt de näringarna idag. I och med att jakten och fisket minskar så hotas också kulturen, för det är genom utövandet av jakten och fisket som kulturen, kunskaperna och värderingarna lever vidare, menar Sheila Watt-Cloutier.

Hon har haft många politiska uppdrag för inuiterna, både lokalt, regionalt och internationellt. Senast var hon ordförande för inuiternas circumpolära råd och hon var en drivande kraft bakom inuiternas stämning av USA.

När inuiterna såg att USA inte gjorde något åt sina utsläpp som orsakade klimatförändringarna och som hotade deras försörjning och kultur så lämnade de 2005 in en stämningsansökan mot USA. De fick inte fullfölja stämningen men den uppmärksamhet de fick gjorde världen medveten om att klimatförändringarna inte bara förstör naturen utan också många folk och kulturer.

– Världen fick upp ögonen för att klimatförändringarna är en fråga om mänskliga rättigheter, säger Sheila Watt-Cloutier.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".