1 av 2
Kraniet efter Maria Graan som förvaras i Lund. Foto: Jörgen Heikki.
2 av 2
Sametingets styrelseordförande Sara Larsson (Min geaidnu). Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio
SAMISKA KVARLEVOR

Marias kranium ej prioriterat hos sametinget

Sametinget har inte haft tid och möjlighet att kräva tillbaka samiska kvarlevor från andra institutioner än Historiska muséet. Det säger sametingets styrelseordförande Sara Larsson med anledning av sameflickan Maria Grahn, vars kranium finns på Lunds historiska museum.

I en lagerlokal i Lund finns kraniet efter Maria Grahn, den enda samiska kvarleva på muséer och institutioner vars namn man känner till. Marias kranium förvaras i en låda och på hjässan syns en svag inskrift: "Lappflickan Maria Grahn, född i Lycksele lappmark 1836, död på Lunds lasarett den 19 augusti 1864."

En av de som engagerat sig i hennes öde är Lorentz Sjulsson-Åsdell från Lycksele sameförening.

 – Hon ska tillbaka dit hon här hemma och inte ligga på ett lager i Lund, säger Sjulsson-Åsdell.

Men sametinget har inte agerat för att få hem kraniet.

 – Vi har inte kommit så långt i processen att vi har hunnit titta på andra institutioner än Historiska muséet. Men det tror jag vi kommer att göra ganska snart, säger Sara Larsson.

Sametingets plenum har beslutat att kräva tillbaka alla samiska kvarlevor på muséer och institutioner för återbegravning. Ett första steg i den riktningen har sametinget tagit genom att kräva äganderätten från Historiska muséet till de så kallade Rounala-kranierna, som grävdes upp från Rounala kyrkogård norr om Karesuando 1915.

Vore det inte symboliskt starkt att kunna återbegrava det enda kranium vars identitet man känner till?
 -
- Det kan jag hålla med om och det kan bli den första vi återbegraver. Men det är viktigt att det sker så bra som möjligt. Hellre bra än snabbt, säger Sara Larsson.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".