Inget beslut om sametingetsparlamentshus i dag. Foto: Kristina Nutti, SR Sámi Radio
Inget beslut om sametingetsparlamentshus i dag. Foto: Kristina Nutti, SR Sámi Radio
SAMETINGET

Inget beslut om parlamentshus

Sametingets plenum tog inte ställning i frågan om sin egen parlamentsbyggnad vid mötet i Kiruna idag. Frågan avgörs senare.

Det är sametingsledamoten Lars-Jonas Johansson, partiet Samerna, som återigen engagerat sig i frågan om den planerade parlamentsbyggnaden.

Redan under förra mandatperioden propagerade Johansson i frågan - men sametingets plenum beslutade att fortsätta att förorda ett parlamentsbygge till Kiruna.

Nu anser han att parlamentshuset först och främst blivit en PR-fråga för de aktuella kommunerna utan att det samiska behovet beaktas.

Johansson föreslår därför att sametinget ska säga nej till ett parlamentshus så länge som Sverige inte ansluter sig till ILO-konventionen 169 om urfolksrättigheter.

Frågan har tidigare splittrat partierna och frågan var därför hur det nyvalda sametinget skulle ställa sig i frågan.

Nu fick frågan en snabb lösning utan debatt. Förslagsställaren Lars-jonas Johansson kunde uinte delta i debatten och därför beslutade plenum att skjuta upp beslutet.

Dagen har i övrigt mestedels ägnats åt motioner som blivit över från den förra madatperioden.

Några av besluten:

Sametinget beslutade att öka antalet plenum till fyra per år. Förslagsställare: Stefan Mikaelsson, Skogssamerna.

Sametinget ska kartlägga skogsbrukets inverkan på rennäringen de senaste 40 åren. Förslagsställare: Anders Persson, Skogssamerna.

Sametinget ska verka för att räkna upp prisstödet till rennäringen med det dubbla värdet av i dag. Förslagsställare: Anders Kråik, Samerna.

Sametinget ska arbeta för att det inrättas en riskkapitalfond för samiskt näringsliv. Förslagsställare: Anders Kråik, Samerna.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".