Thomas Wallerström har forskat mycket kring rounalakranierna. (Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio)

Forskare: LKAB sponsrade gravplundring

Gruvföretaget LKAB och en minister var med och sponsrade gravplundringen i Rounala 1915, då omkring 20 gravar grävdes upp av rasforskare i jakten på samiska kranier. Det berättar arkeologen Thomas Wallerström vid universitet i Trondheim, som forskat mycket kring Rounalakranierna.

Året är 1915 när arkeologen Eskil Olsson från Uppsala universitet gräver upp ett tjugotal gravar i Rounala kyrkogård och för med sig kranierna till Uppsala.

Eskil Olssons kraniejakt är initierad av den framstående rasforskaren Gaston Backman - en stor samling samiska kranier brann nämligen upp 1892 och det rådde brist på forskningsobjekt.

Den svenska rasforskningen är som mest intensiv under denna tid och statliga rasbiologiska institutet bildas några år senare.

Och Eskil Olssons resa till Rounala var finansierad på allra högsta nivå.

Professor KB Viklund som la grunden för den samiska språkforskningen skriver nämligen i en bok om Rounala kyrka 1916 att LKAB och civilministern Oscar von Sydow var med och bekostade resan.

Thomas Wallerström tror att dåvarande gruvdisponenten Hjalmar Lundbohm hade ett finger med i spelet.

 – LKAB hade via disponenten ett stort intresse för kulturforskning. Men jag har inte sökt i LKABs arkiv ännu, säger Wallerström.

Mer om kampen om de samiska kranierna i Vetandets värld idag, onsdag kl. 12.10 och 23.07 i P1.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".