1 av 3
Sametingets kanslichef Ulla Barruk Sunna. Foto: Lars-Ola Marakatt, SR Sámi Radio.
2 av 3
Sametingets styrelseordförande Sara Larsson. Foto: Kristina Nutti, SR Sámi Radio.
3 av 3
Lars-Anders Baer. Foto: Thomas Sarri
SAMETINGET

Kanslichefens semester kostar sametinget 400.000 kronor

Sametinget kommer att få betala kostnaden på 400.000 kronor för kanslichefens Ulla Barruk Sunnas sparade semesterdagar, när hon slutar nu vid årskiftet. Ulla Barruk Sunna har sparat närmare 100 semesterdagar och istället tagit ut så kallad komptid. Men enligt arbetsrättsjuristen Anders Andersson strider det mot chefsavtalet och semesterlagen.

– Därför att jag hade så mycket ackumulerad tid, långt utöver det vanliga, som behövdes... så att säga... återhämtas, säger Ulla Barruk Sunna om varför hon tagit ut ledighet för komptid.

Ulla Barruk Sunna anställdes som kanslichef på Sametinget 2005. Chefer vid myndigheter går under ett så kallat chefsavtal, och i den regleras bland annat deras arbetstid.

Som chef på en statlig myndighet har man förtroendearbetstid, vilket innebär att man reglerar sin egen arbetstid. Man jobbar mer när det behövs och mindre när verksamheten tillåter det. Någon rätt till uttag av komptid har man inte. Den kompenseras av högre lön.

Överenskommelse med styrelseordförande
Men trots det så har Ulla Barruk Sunna kunnat samla ihop till en komptidsbank som hon tagit ut, istället för semester, och därmed åsidosatt även semesterlagen. På det viset har hon lyckats spara vid årskiftet, totalt 93 semesterdagar.

Och det har hon gjort i överenskommelse med sametingets styrelseordförande. Styrelsen är den som har arbetsgivaransvaret för kanslichefen.

Anders Andersson är jurist i arbetsrätt och han är förvånad över hur kanslichefen har lyckats spara ihop 93 semesterdagar.

– Det framstår för mig helt obegripligt hur man skulle kunna hamnat i en sådan situation och när jag såg ledighetsansökningarna blir jag ännu mer förvånad över hur illa skött allting är.

Skyldighet
Andersson anser att en chefsperson i högsta ledning borde känna till reglerna både om förtroendearbetstid men även semesterlagen. Han menar att eftersom chefen har skyldighet att lägga ut semester för sina underställda så borde personen förstå att reglerna gäller även för henne.

Anders Andersson säger att han inte sett något liknande tidigare.

– Nej, det har jag inte varit med om. Det är beklämmande att vara med om sådant här, säger Anders Andersson, arbetsrättsjurist.

Arbetsgivaransvaret för kanslichefen ligger alltså på styrelsen, även om det dagliga arbetsledaransvaret varit delegerat till styrelsens ordförande. Den tidigare styrelseordförande Lars Anders Baer har godkänt ledighetsansökningarna från kanslichefen.

Sara Larsson är nuvarande styrelseordförande och hon kände inte till de sparade semesterdagarna, trots att hon själv suttit i styrelsen förra mandatperioden.

– Det har inte jag varit medveten om mer än en vecka kanske.

Sara Larsson är besviken över den bristande kommunikationen i den tidigare styrelsen, där hon själv satt med och också hade ett gemensamt arbetsgivaransvar.

– För min del så kommer jag att försöka involvera hela styrelsen på ett bättre sätt. Att man har en kontinuerlig dialog så att styrelsen får information. Men med facit i hand så skulle jag ha varit mycket mer kritisk till förra styrelsens arbete.

Kristina Nutti, SR Sámi Radio
kristina.nutti@sr.se

Mariela Idivuoma, SVT Sápmi
oddasat@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".