Per Stefan Labba, vice ordförande i samiska språknämnden. Foto: Kristina Nutti, SR Sámi Radio.
SPRÅKET

Umesamiska inget eget skriftspråk, enligt språkutskott

Umesamiskan kommer inte att godkännas som ett särskilt samiskt skriftspråk. Det har samiska språknämndens arbetsutskott beslutat.

 – Umesamiskan har stora likheter med sydsamiska och kan använda det, ska det göras något åt ortografin så kan man i alla fall utgår från den ortografi som finns i sydsamiska, säger Per-Stefan Labba, vice ordförande i samiska språknämnden.

Det finns sex officiella ortografier (skriftspråk) i samiskan men umesamiska tillhör inte den gruppen: kildinsamiska, skoltsamiska, enaresamiska, nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska.

För två år sedan beslutades på ett språkseminarium i Lycksele att begära även umesamiska som skriftspråk. Nu har samiska språknämndens arbetsutskott beslutat att avslå begäran.

Per Stefan Labba menar att umesamiskan kan utvecklas ändå.

 – Ett språk utvecklas när det används, att ha ett skriftspråk är i och för sig en teknisk fråga, säger Labba och tillägger att man kan skriva nordsamiska med lulesamisk ortografi.

Labba tar som exempel sitt eget modersmål som han menar man kan benämna tornedalssamiska.

 – Det kan ju också tyckas behöva en egen ortografi, men rent språkligt så är det så nära den nordsamiska ortografin så det går gärna att applicera det talade språket till det skrivna språket.

Språknämnden ska ta det slutliga beslutet i frågan i början på nästa år.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista