Lars-Anders Baer kritiserar Sameradion

Efter SR Sameradions och SVT Sápmis avslöjande om kanslichefens sparade semester så riktar nu sametingets förre styrelseordförande Lars Anders Baer skarp kritik mot Sameradion. I ett brev ger han sin syn på saken. "Avslutningsvis tar jag mitt fulla ansvar för de beslut och handlingar som gjordes under den tid jag var styrelseordförande. Det är dock lite beklämmande och med viss sorg", skriver Baer.

SR Sameradion och SVT Sápmi kunde på onsdagen avslöja hur kanslichefen Ulla Barruk Sunna sparat 93 semesterdagar och att det kommer att kosta sametinget 400.000 kronor när Barruk Sunna slutar vid årsskiftet.

Läs artikeln här:

SR Sameradion lyckades inte nå förre styrelseordföranden Lars Anders Baer för en kommentar i samband med avslöjandet. Bland annat det har fått Baer att reagera med kritik. Nu ger Baer sin egen version av det hela i ett brev till Sameradion.

Lars-Anders Baers brev:

"Anställningsfrågor och arbetsledning och som har att göra med Sametings kansli, kanslichefen och styrelsen bevakats ivrigt av SR Sameradion. Bevakning har ofta stora brister rent källkritiskt. Denna brist på källkritik och objektivitet i vissa sammanhang har lett till samepolitiker, anställa på Sametinget m.fl. Vilseleder eller ren av minipulerar Sameradion i sina egna syften.

I SR Sameradion uppdrag ingår att bevaka makten och makthavare i bl.a. Sametinget m.fl. samiska institutioner. Sameradion har som ”tredje statsmakt” ett mycket viktigt uppdrag i detta falla och detta kräver givetvis både professionalism och integritet.

-         I egenskap av makthavare och som styrelseordförande har jag tidigare inte sett det som ”politiskt korrekt” att kritisera Sameradion för deras rapportering av den verksamhet som jag haft ansvar för min politiska gärning. Numera som f.d. makthavare och som lyssnare av Sameradion kan jag ha offentliga åsikter som Sameradions hantverk säger Lars-Anders Bär, f.d. styrelseordförande i Sametinget.

-         Sameradion rapportering kring Sametingets semesterskuld till Sametingets kanslichef är ett bra exempel på brist på källkritik och tendensiös vinkling av frågan. Till saken hör att det är jag som tidigare styrelseordförande varit ytterst ansvarig för hela ”affären” och Sameradion inte tillfrågat mig överhuvudtaget säger Lars-Anders Baer

 Sametingets kanslichef lyder under ett s.k. Chefsavtal, vilket bl.a. innebär hon står till styrelse förfogande och i hennes/hans lön är all övertid inkluderat. På Sametinget skall alltid en chef vara i tjänst på myndigheten. Har chefen semester eller  indisponibel  skall en tf. chef vara i tjänst. Kanslichefens skall med andra ord alltid se till att det finns en chef på kansliet. Finns ingen att tillgå måste kanslichefen träda in även tagit hon/han tagit semester eller är väg att ta semester. Inom chefsavtalet har kanslichefen rätt till återhämtning, dvs. hon organisera sitt arbete så hon kan vara ledig när detta passar i hennes/hans arbete. Detta behöver inte klareras med styrelsordförande, men vanligtvis är denne informerad om saken. Detta är inte s.k. kompledighet i arbetsrättslig mening, men fungerat ungefär på samma sätt.

-         Sametinget kanslichef har det senaste åren inte kunnat ta ut sin semester i full utsträckning, beroende på kravet att Sametinget som myndighet alltid måste ha chef på plats. Beroende på tjänsteavgångar, tjänstetillsättningar och omorganiseringen har kanslichefen i samband med sin lagstadgade rätt till semester varit tvungen att ibland vara i tjänst. Detta har lett till att Sametinget upparbetat en semesterskuld till kanslichefen fortsätter Lars-Anders Baer.

Den nuvarande kanslichefens anställningsavtal går ut i december 2009. Sametinget styrelse påbörjade rekryteringen av ny chef under vinter 2009. I samband med detta uttryckte kanslichefen en önskan att få ta ut sin upparbetade semester från september, efter att Sameting konstituerade plenum i slutet på augusti. Rekryteringsprocessen gick trögt och nya tag var tvungna att tas.  I juni månad hade styrelsen en diskussion internt och med kanslichefen om situationen och då gjordes bedömningen att vi inte skulle ha någon ny chef på plats i september månad. Beroende på arbetssituationen på kansliet framförallt beroende på den ny arbetsuppgifter som Sametinget fått med anledning av regeringen minoritetsspråksproposition gjorde både styrelsen och kanslichefen den bedömningen att det skulle uppstå stora problem om kanslichefen tog ut hela in upplupna semester. Kanslichefen accepterade upplägget att kvarstå i tjänsten tom december månad 2009. Detta innebar att Sametinget skulle utbetala en upplupta semestertiden i lön.  Mot bakgrund av Sametinget ansträngda budget blev detta en ytterlig budgetimplikation insåg styrelsen.

-         Nu verkar öppenheten vara sanningens fiende i den samiska världen. Mot bakgrund av att undvika spekulationer och skvaller införde jag i egenskap av styrelseordf. Sametinget med kanslichefen god a minne den praxis att kanslichefen skulle söka/meddela om när hon tog ut återhämtningstid inom ramen för sin tjänst.  Standarblankett som Sametinget ändvänder för ändamålet användes i detta fall – vilket nu tydligen skapat en hel del missförstånd. Blanketten avvänds bl.a. de som kallas kompledighet.

-         Sametinget har som myndighet uppgift att tjäna både den samiska allmänheten och allmänheten i stort. Det innebar bl.a. finns en chef som tar ansvaret för verksamheten. Sametinget har fått kritik av framförallt rnnäringsföreträdare att man varit senfärdig i vissa fall. Mot bakgrund av verksamhets art och den kritik som riktats mot myndigheten tydligt från den tidigare styrelse sagt att verksamheten skall fungera och att extra omkostnader måste accepteras med detta som mål framhåller Lars-Anders Baer

-         Avslutningsvis tar jag mitt fulla ansvar för de beslut och handlingar som gjordes under den tid jag var styrelseordförande. Det är dock lite beklämmande och med viss sorg.

noterar att den dåvarande styrelseledamoten i Sametingets styrelse och nyvarnade styrelseordförande Sara Larsson uttalande i denna sak. Hon påstår sig inte blivit informerade och vet inget om saken, inte heller förstått, därmed inte ansvarigt och skyller dessutom allt på den tidigare styrelseordföranden. 

Anm. Sameradion har nu kontaktat mig"

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".