1 av 2
Ingrid Inga, Samelandspartiets ordförande, en av politikerna som sågade regeringsförslaget. Foto: Kristina Nutti, SR Sámi Radio.
2 av 2
Lars-Jon Allas, Guovssonásti, vill inte ha regeringsförslaget i sin papperskorg. Foto: Kristina Nutti, SR Sámi Radio.
SAMETINGET

Enigt plenum totalsågar regeringen

Sametinget totalsågade i dag regeringens skrivelse i samepolitiska frågor.
Förslaget avvisades helt av ett enigt plenum.

Det var starka känslor i svallning när sametinget i dag debatterade regeringens förslag i vissa samepolitiska frågor.

- Förslaget ska ner i papperskorgen! Regeringen negligerar oss som urfolk! Den negativa särbehandlingen var det som gjorde mest ont hos mig, sa Ingrid Inga, partiledare för Samelandspartiet.

Partiet Samernas ordförande Anders Kråik använde också starka ord från talarstolen.

- Samerna står snart med ryggen mot ishavet utan eget land och utan möjlighet att få avgöra sina egna angelägenheter. Detta är en uråldrig kolonial förtryckarpolitik! Det finns ingen folkrättslig grund att lägga sådana här förslag, sa Kråik

Lars-Jon Allas, Guovssonásti, ville också kasta förslaget i papperskorgen.

- Men inte i min, den är för fin för det.

I regeringens skrivelse föreslås bland annat att samebyarna ska öppnas för alla samer, men utan jakt- och fiskerätt.

Samebyarna ska dessutom ges möjligheter till annan verksamhet än rennäring och särskilda regler ska införas för att skydda renskötseln om samebyn går i konkurs.

Särskilda hänsynsregler ska införas mellan rennäringen och markägare.

Regeringen föreslår också att öka skyldigheten genom konsultationer att involvera sametinget i beslut som rör samer.

Kritiken har varit hård mot detta förslag från samisk håll - och i dag totalsågade alltså sametingets plenum regeringsförslaget.

Trots att Samelandspartiet och Samerna till en början var starkt kritiska till det förslag som styrelsen la fram, så lyckade alla partier till slut enas om ett kompromissbeslut.

- Det här visar att vi trots allt inte är så oeniga i sametinget, sa styrelseordförande Sara Larsson, min geaidnu.

Sametinget beslutade till slut att avvisa regeringens skrivelse och sametingets styrelse ska till nästa plenum ta fram förslag på hur arbetet med en samepolitik ska utformas.

Sametinget uttalade dessutom följande:

att löftet från den svenska regeringens arbetsgrupp för samefrågor till Sametinget 2007 om kontinuerliga konsultationer under arbetets gång inte efterlevts,

att de centrala förslagen i motivet i promemoria Ds 2009:40 Vissa samepolitiska frågor samernas rätt att råda över sin egendom står i strid med både Sveriges grundlag och internationell rätt,

att den återkommande kritiken och därmed föranledda rekommendationer som olika FN och andra internationella organ som övervakar efterlevnanden av internationella konventioner som Sverige anslutit sig till förbisetts helt,

att de folkrättliga principerna i Europarådets konvention om skydd för nationella minoriteter, FNs konvention om medborgerliga och politiska rättigheter, internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och urfolksdeklarationen beaktas.

Senast den 15 december vill regeringen ha in synpunkter på sitt förslag.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".