1 av 4
Anders Kråik, partiet Samerna. Foto: Lars-Ola Marakatt
2 av 4
Lars-Anders Baer Foto: Lars-Ola Marakatt
3 av 4
Håkan Jonsson, vice styrelseordförande (Jakt och fiiskesamerna)
4 av 4
Sametingets styrelseordförande Sara Larsson (Min geaidnu). Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio
SAMETINGET

Vill se överenskommelse med kanslichefen

Före detta vice styrelseordförande i Sametinget, Anders Kråik är bekymrad över den extra kostnad på 400 000 kronor som Sametinget får betala för avgående kanslichefens sparade semesterdagar. Nu föreslår Kråik att styrelseordförande Sara Larsson försöker hitta en frivillig överenskommelse med kanslichefen.

 – Jag rekommenderar nya styrelsen och speciellt styrelseordföranden Sara Larsson att inleda en förhandling och lösa frågan för att inte belasta sametinget med så pass mycket pengar, om det är på felaktig grund nu, säger Kråik.

Men Sara Larsson säger att det inte är aktuellt med en frivillig överenskommelse om semesterdagarna med avgående kanslichefen Ulla Barruk Sunna.

 – Jag vet inte i nuläget om jag ska gå in i någon förlikning för jag vet inte om det finns någon konflikt.

Sara Larsson säger att hon "förvånas över att det var sådant arbetstempo på kansliet att chefen hade haft möjligheten att bunkra upp så otroligt mycket tid".

 – Jag trodde faktiskt att det var lite lugnare arbetstempo på sametinget, vi ska vara glada för att hon har orkat med den arbetsbelastningen.

Arbetsgivaransvaret för kanslichefen ligger alltså på styrelsen, även om det dagliga arbetsledaransvaret varit delegerat till styrelsens ordförande.

Baer godkände
Den tidigare styrelseordföranden Lars Anders Baer har godkänt ledighetsansökningarna från kanslichefen. Komputtag som kanslichefen tagit ut, och som strider mot chefsavtalet. Men man har även åsidosatt semesterlagen när man tillåtit kanslichefen att spara 93 semesterdagar.

Lars Anders Baer sa till sameradion igår att han informerat både styrelsen men även övriga partier om kanslichefens komptid och dom sparade semesterdagarna. Men varken Sara Larsson eller Anders Kråik säger sig till fullo ha känt till det här.

Inte heller Jakt- och fiskesaernas partiledare Håkan Jonsson, nuvarande vice ordförande i sametingets styrelse har vetat om detta.

 – Inte den blekaste aning, det här är ju förskräckligt.

Jonsson menar att sametinget redan har en ansträngd budget och kommer sannolikt att ha svårt att få en balanserad budget.

 – Och så kommer det här som en överraskning, det är ju katastrofalt för sametingets ekonomi.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".