Klimatväxlingar oroar renägare

Det växlande vädret hittills i vinter kan skapa problem för landets samebyar. Nu hoppas man på ett slut på väderskiftningarna för att undvika en renbeteskris likt den 2007 då samebyar tvingades söka katastrofhjälp.

Bertil Kielatis är ordförande i Sirges sameby i Norrbotten är orolig.
– vi har haft flera år som varit konstiga, det har inte varit så stimulerande.

"Det är väl det här vädret vi har nuförtiden, först kommer regn och sen kommer snö. Det är en konstig väderlekstyp."

Klimatet förändras och hösten har bjudit på skiftande väder, med regn och snö om vartannat.
De som drabbas hårdast av klimatförändringarna är urfolken, sa Sheila Watt-Cloutier under de mänskliga rättighetsdagarna i Stockholm i veckan.

Inuiterna har svårare att bedriva jakt och fiske. Och många samer som jobbar traditionellt med renskötsel drabbas. För flera byar leder förändringarna bland annat till sämre renbete. 

Stuhre Åhren, från samebyn Ohredahke i Jämtland, har inga renar alls på fjället just nu och tycker att vintern inte längre kommer då den borde.

"Det är ju mer fuktigt nuförtiden. Det blir ju inte vinter när det ska bli vinter, utan den kommer på vårkanten. Jag brukar säga att när vi ska ha vår då blir det vinter. Till fjälls är det inget renbete alls, det kom ju snö i mitten på september och då far renarna ner i skogen. Så det är ju inget vidare precis."

Per Olof Nutti, från landets nordligaste sameby, Könkämä, är orolig att det varma vädret låser betet om det plötsligt blir kallare igen. 

"Ja just nu är det ju inte så bra, det är så lite snö än. Men man vet ju inte vad som händer med det här blidvädret som vi har nu. Det kan ju bli så att betet låses om det blir kallare. Det optimala är ju att vintrarna är normala.”

Frida Fernqvist
Frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: