SAMISKT KYRKOLIV

Kyrkan satsar samiskt

Det finns ett stort intresse bland anställda i Svenska kyrkan att läsa samiska och lära sig mer om samisk kultur.
Det visar projektet samisk kyrkoliv i Luleå och Härnösands stift som pågått sedan tre år tillbaka.

Det är kanske ett femtiotal människor som har samlats i Bodens vita stenkyrka. De flesta psalmerna sjungs både på samiska och svenska och även under gudstjänsten så använder kyrkoherde Leif Nordenstorm de två språken.

I Överluleå församling i Boden är resultatet av projektet så här långt två samiskspråkiga gudstjänster:

Leif Nordenstorm är en av de 40 anställda inom Svenska kyrkan som gått de samiska språkkurserna.

- Jag kan hälsa och småprata lite grand på samiska. Sen läser jag gärna en bibeltext och läser välsignelsen på samiska. Jag tror att det är begripligt det jag säger.

Vad tror du att det här betyder för de som kommer på gudstjänsterna?

- Jag tror att för samerna betyder det att man får ett erkännande, Sverige är ett flerspråkigt land och att det samiska språket och kulturen betyder nånting.

Ewerth Richardsson som har lett projektet samisk kyrkoliv som syftat till att integrera den samiska kulturen i kyrkans verksamhet berättar att intresset för de samiska språkkurserna har varit betydligt större än de förväntat sig och effekterna har varit synbara:

- Besökare som kommer, deras spontana uttrycker är "tänk att det här kunde ske i svenska kyrkan, att det samiska får både höras och synas." Så det är en stor längtan som har gått i uppfyllelse, säger Richardsson.

Nu hoppas han på en förlängning av projektet. Förutom att fortsätta språk-och kulturkurserna vill projektgruppen också bland annat rekrytera fler samer som jobbar och hjälper till i kyrkans verksamheter.

De vill också se att den samiska kulturen och språken integereras i domkyrkornas och de större församlingarnas verksamheter:

- Det som händer och synliggörs i en domkyrka och de större församlingarna får kanske ännu större genomslag. Samerna finns ju överallt så det är inte bara i den svenska delen av Sápmi som vi ska arbeta med det här, säger Ewert Richardsson.

Inom de närmsta veckorna kommer Svenska kyrkan besluta hur projektet samisk kyrkoliv ska fortsätta.

Anna Sunna, SR Sámi Radio
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: