Vattenkraft och biobränsle hot mot urfolken

För att minska den globala uppvärmningen föreslås utbyggnad av både vattenkraft och ökad använding av biogas. Men detta riskerar att hota världens urfolk på samma sätt som klimatförändringarna i sig, enligt en rapport från Survival international.

I Survival Internationals rapport "The most inconvenient truth of all: climate change and indigenous people" framhålls bland annat att biobränsle, som produceras ur växter, i hög utsträckning odlas på mark som tagits ifrån urfolk. Och ju mer biobränsle som efterfrågas desto mer av urfolks land kommer att tas i anspråk.
Och utbyggnaden av vattenkraft, gör att dammanläggningar som byggs i områden där urfolk finns tvingar dem att lämna deras hem och marker de är beroende av för sin försörjning.

SR Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: