Kiruna

Susanna, 84, klarade inte snöskottning - tvingades lämna sitt viste

Nu är snön tillbaks, åtminstone i stora delar av Sápmi. Susanna Huuva, 84 år, som förra året bodde i Krokvik, och inte fick stöd av kommunen till snöskottning, har nu fått lämna sitt gamla viste. Hon har nu på egen bekostnad tvingats flytta till Kiruna Centrum.

– Jag tvingades att flytta för att behålla hälsan, för att benen och armarna var för svaga för snöskottning, säger Susanna Huuva.

För nära till allmän väg
Hon hade i två och ett halvt år sökt hjälp med det från kommunen, men det fick hon inte. Avslaget berodde på att kommunen bara gav snöskottningsstöd till dem som bodde som närmast 150 meter till allmän väg, Susanna Huuva hade 75 meter till vägen. Istället tyckte dom att hon skulle flytta till in till Kiruan. Och nu har det blivit så.

Ingen oro mer för snö
– Om jag inte hade flyttat hade snöskottningen dräpt mig, säger Susanna Huuva och fortsätter.
– Trots mina 84 år, så skulle jag ha kunnat bo hemma om jag hade fått ett litet stöd till snöskottningen. Men nu när jag bor i stan så är det jättebra. Jag bara njuter av utsikten mot fjällen. Och behöver inte oror mig för snön som just nu också vräker ned.

Per-Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: