Sametinget

Minst 22 startstöd kvar till unga rennäringsföretagare

Sametingets startstödsbidrag till unga rennäringsföretagare är inte alls slut. Ja det berättar Lars-Ove Jonsson som är näringslivschef på Sametinget.

– Vi har 5,7 miljoner kronor kvar formellt, vi kan vid behov föra över mer pengar, men då måste vi ta från någon annan åtgärd som det också är stor efterfrågan på, efter godkännande av jordbruksverket, säger Lars-Ove Jonsson, Sametingets näringslivschef.

Tidigar besked sa att pengarna var slut
Sameradion har tidigare rapporterat att styrelseordföranden Sara Larsson under den allmänhetens frågestund på plenum i Kiruna häromveckan, meddelade att startstöden var slut.
-- I stort sätt hela potten fram till 2013 är förbrukad, säger Sara Larsson.

Hälften kvar
Enligt Lars-Ove Jonsson är det ungefär lika många startstöd kvar att dela ut som de fram till nu beviljat.
– Vi har 5,7 miljoner kronor kvar och varje startstöd är på 250.000 kr. Vi har 22 startstöd kvar, säger Lars-Ove Jonsson.

Hur tänker ni kring fördelningen av startstöden mellan samebyarna?
– Vi ser ju generellt på hur många som har fått startstöd inom var och en av samebyarna. Vi kan ju inte bevilja alla startstöd i en och samma sameby”, säger Lars-Ove Jonsson.

Bifall på 30 procent
Sedan Sametinget fick hand om startbidragen för unga rennäringsföretagare 2007 har de förmedlat startstöd för 6 miljoner kronor. Dom har bifallit 30 procent av ansökningarna, det har blivit 24 bifall och 47 avslag.

Ska främja ökning av livdjur
Två gånger per år behandlas ansökningarna och startstöden ska gå till rennäringsföretag.
– Det är ju först och främst för att öka näringsunderlaget via rennäringen. Och då är det en ökning av antalet livdjur det är frågan om. Om man inte har basen inom rensskötseln finns det andra stöd att söka inom Landsbyggdsprogramet, säger Lars-Ove Jonsson och fortsätter:
– Sen för att få ett positivt resultat i sitt företag så kan det vara en positiv inverkan om man satsar på andra bisysslor.

Om man har fått avslag en gång, kan man återkomma med en ny ansökan?
– Ja det har man rätt till. Du kan söka flera gånger, det kan ju vara ändrade förutsättningar. Det kan vara nya idéer och nya utvecklingsinsatser och då har man ju rätt att göra en ny ansökan.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: