Klimattoppmötet i Köpenhamn

Sametinget utan politisk närvaro i svenska delegationen

Om 11 dagar startar klimattoppmötet i Köpenhamn. Men svenska Sametinget får inte delta på politisk nivå i den svenska delegationen. Sametingets styrelseordförande Sara Larsson är besviken.

– Vi har möjlighet att delta som förhandlare, det vill säga på tjänstemanna nivå, men för oss är det viktigt att vi har en politisk närvaro och det fick vi inte, så därför kommer vi inte att kunna delta på politisk nivå, säger Sara Larsson.

Urfolkens inflytande viktigt
Det är viktigt att urfolksdimensionen blir tydlig i klimatförhandlingnara och att samer och andra urfolks får inflytande över anpassningsåtgärderna, menar Sara Larsson.
– Det viktigaste är att urfolksdimensionen blir tydlig i de här förhandlingarna, så att samerna och andra urfolk får ett erkännande, att man har en rätt att vara delaktig i det arbetet för att förhindra klimatförändringar. Men det är också väldigt viktigt att man säkerställer urfolkens rätt att vara delaktiga i de anpassningsåtgärder som följer, till exempel om man måste bygga ut vindkraften eller att man tar energi ur urfolksområdena, i Arktis till exempel. För annars kommer vi att se en tråkig utveckling, säger Sara Larsson. 


Norska Sametinget för samernas talan

Norska Sametiniget har politisk plats i den norska delegationen och de har också deltagit i de förberedelse arbetet. Därför blir det det norska Sametingets styrelseordförande och deligat i deligationen Egil Olli som får föra talan också för sametingen i Sverige och troligen även Finland:
– Jag räknar med att vi är eniga i Sápmi om de här sakerna. Men den här gången måste jag jobba genom den norska delegationen och pröva att påverka de norska positionerna, så att det ska bli på bästa sätt för oss också. Jag tror att de finns enighet i också från sametingen i Finland och Sverige om de positioner som vi har på norsk sida.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: