Sametinget

"Jag älskar du" - fel i sametingets språkparlör

Sameskolstyrelsen riktar kritik mot sametinget som är ansvariga för en annonsbilaga där fraser och ord i en nordsamisk parlör blivit felaktiga. Annonsbilagan har publicerats i flera tidningar i landet.

– Sametinget har det ansvaret att leda och utveckla det samiska språket. Det är ett av de uppdrag de har i sametingslagen. Och därför är det så oerhört viktigt att det man ger ut från sametinget är på rätt sätt och att det är korrekt, säger Monica Sandström avgående ordförande i sameskolstyrelsen.

"Jag älskar du"
Bilagan har givits ut i Svenska dagbladet och länstidningarna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Den riktar sig till inte till samer och förutom artiklar finns då en parlör på nordsamiska som har flera språkliga felaktigheter.


– Som det står här så är det, "jag älskar du", och det är inte korrekt . Vad som dessutom upprör mig är att sametinget har en hel språkavdelning och då funderar jag om det här har passerat språkavdelningen, säger Monica Sandström.

Inte korrekturläst
Lars-Ove Jonsson är näringslivschef vid sametinget och ansvarig för annonsbilagans innehåll. Han erkänner utan omsvep att han har gjort fel.
– Jag hade kunnat be någon av våra språkexperter att korrekturläsa det, säger han.

Varför gjorde du inte det?
– Ja, det var slarv av mig helt enkelt, svarar han.


Lars-Ove Jonsson vill peka på att det inte är samisktalande som innehållet riktar sig till.

– Ja, det är olyckligt. Men nu ska man komma ihåg att målgruppen för den här bilagan är ju inte riktat till samer, utan vi vill synliggöra samiskt näringsliv för omgivningen, förklarar han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: