Anders Blom, förbundsdirektör SSR. /Pressbild
Sverige

Förkastar sameproppen

Nu förkastar även Svenska Samernas Riksförbund regeringens förslag till en ny samepolitik.
Förslaget berör inte de grundläggande samiska rättigheterna och den samiska världen har inte fått vara med under arbetets gång, menar SSR.

Anders Blom är SSR:s förbundsdirektör, och är kritiskt till arbetet.
– Frågan om de grundläggande samiska rättigheter finns inte med i den här promemorian, man har skrivit hela förslaget utan att konsulterat samiska världen, trots att man i förslaget infört en begränsad konsultationsordning, säger Blom.

"Håller ej vad man lovat"
När nuvarande regering kom till makten lovade de en genomgång av utredningarna som genom åren berört samerna och utifrån dem komma med ett nytt förslag. Regeringen har inte kunnat hålla vad dom lovat menar SSR:s Anders Blom.
– Då hade man för det första fastställt frågan om vilka som är de samiska sedvanemarkerna, då hade man tagit ställning till ILO 169, då hade man tagit till sig den internationella kritiken som Sverige har fått för att man inte möjliggör för samebyarna att försvara sig inför rättegångar, säger Blom.

Kan ge konflikter
SSR har också invändningar emot att det föreslås att alla samer ska kunna få medlemsskap i samebyarna, det kan leda till konflikter menar Svenska Samernas Riksförbund.
– Den grundläggande kritiken här är att samebyarna inte själva får bestämma i vilken takt och vilken omfattning man vill öppna upp samebyarna, säger förbundsdirektör Anders Blom.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se
& Johnny Skoglund
johnny.skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista