Ryssland

Varmare väder oroar renägare på Kolahalvön

De senaste åren har höstarna och vintrarna varit väldigt milda på Kolahalvön. Därför är ursprungsbefolkningarna inom Murmanskområdet oroliga att klimatförändringarna kan påverka rennäringen negativt.

I år har hösten och vintern varit lika milda som tidigare år på Kolahalvön, med nästan enbart plusgrader och lite snö.
Samerna på Kolahalvön pratar ofta om klimatförändringarna i dessa dagar. De som speciellt känner av klimatförändringarna är renskötarna.

Slaktsäsongen påverkas
Alexander Kobelev har arbetat med ett projekt om klimatförändringar, han berättar att först och främst påverkas slaktsäsongen.

 - Tidigare var man klar med slakten redan i slutet av december, men idag börjar man slakten först i december och är klar först i april. Och det beror på den milda hösten och vintern. Kylan kommer alltför sent, isen lägger sig sent på bäckar och sjöar efter flyttningsleden till Lovozero. Dessutom är det svårigheter på fjällen när man ska samla renarna, berättar Alexander Kobelev.

Forskare bekräftar
Klimatforskare bekräftar också att situationen i Murmanskområdet har påverkats under längre tid, då klimatet har blivit mildare. På fjällen har man upptäckt växter som aldrig tidigare har funnits på Kolahalvön och andra arktiska områden.

Samer som andra urfolk är rädda att klimatförändringarna kan påverka renäringen negativt.
 - Kalvningstiden kommer att påverkas av det mildare klimatet och insekterna kommer också att öka i antal, såsom kormflugan. Därför kan renarna drabbas av olika sjukdomar. Och då är man rädd att antalet renar kommer att minska kraftigt, säger Alexander Kobelev.

Kjell Marainen SR Sámiradio
kjell.marainen@sr.se

Paul och Tatiana Matrekhina Kola sameradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista