Sara Larsson
Sametinget

Sametinget avvaktande i värdering om fördelning av språkpengar

Sametingets styrelseordförande Sara Larsson är försiktig i sin värdering av fördelningen av minoritetsspråksmiljonerna när kommuner i förvaltningsområdena för minoritetsspråk får höjda statsbidrag baserade på invånarantal.

Regeringen fördelar de avsatta 80 miljonerna i sin minoritetspolitiksatsning utifrån hur många innevånare kommunerna har. Orättvis fördelningsmodell, anser vissa. Och Sara Larsson vill vara försiktig i sin värdering av modellen.

- Nu har vi fått verktyg och jag tycker att vi ska se vad det här kan leda till. Det viktiga nu är att få igång språkcentran och se vad de kan göra. Visar det sig att det här är så bra som vi tror, förväntar jag mig att regeringen utökar möjligheten för oss att få språkcentran i nord-och lulesamisk område. Kanske att även medlen till kommuner och språkcentrumen utökas när man väl ser att arbetet fungerar bra, säger Sara Larsson.

Sametinget får 6 miljoner kronor för att etablera två språkcenter i det sydsamiska området.

Förvaltningskommunerna får statsbidrag baserade på invånarantal för att kunna fullföja sina uppgifter.

Grundbeloppet beräknas till 750 000 kronor. Kommuner som Kiruna och Jokkmokk där det bor färre än 50 000 invånare kommer att få ett grundbelopp.

Kommuner som har 600 000 eller fler invånare får 4,5 grundbelopp. De kommuner som är förvaltningsområden för fler än ett språk får ett tillägg med 500 000 kronor.

Från samisk språkarbetarhåll finns det kritik mot att minoritetsspengarna fördelas efter invånarantal. Sara Larsson håller med till viss del.

- Man måste nog utvärdera efterhand om det är så att man har mer minoritetsspråk i vissa kommuner, att det inte har så mycket med invånarantal att göra. Att det blir dyrare för vissa oavsett hur många innevånare man är. Den oron kan jag känna. Men jag tror att alla kommuner kommer att måsta arbeta med det här. Alla kommuner kommer att ha kostnader.

I det här läget tycker jag att man ska köra igång, se hur det går, vad det bli för kostnader, vad man får för samverkan innan jag kan värdera hur det här faller ut, säger Sara Larsson, Sametingets styrelseordförande.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista