Kvikkjokk

Skogsområde nära Kamajokk hotat

Ett skogsområde i Kvikkjokk, nära det omstridda naturreservatet Kamajokk och alldeles intill världsarvet Laponia, har blivit aktuellt för avverkning.

Naturskyddsföreningen vill nu att Länsstyrelsen ska bilda ett tillfälligt naturreservat för att hindra avverkningen.

Länsstyrelsen hade egentligen velat skydda skogsområdet redan från början, men Britta Wännström på Länsstyrelsens miljöavdelning säger att diskussioner med markägarna gjorde att det inte blev så.

- Det fanns ett ganska stort motstånd från markägarna och med utgångspunkt från diskussioner med dem bedömde vi att risken för avverkningen var ganska liten. För att tillmötesgå markägarnas intressen så tog vi bort reservatet, säger Britta Wännström.

Hur ser ni då på att det trots allt kommit en anmälan?

- Det fanns visst ett hot mot området och det kan jag inte säga så mycket om, säger Britta Wännström.

Det handlar om två avverkningar på privatägd mark i Änokdeltat om sammanlagt 55 hektar. Att ordna med väg dit genom skogen runtomkring är inte särskilt lyckat ur naturvårdssynpunkt enligt Naturskyddsföreningen. Och inte heller att hugga bort bitar i ett sammanhängande område med fjällnära, urskogsartad skog. För den här typen av mark måste Skogsstyrelsen ge tillstånd till avverkning.

Enligt Britta Wännström kommer länsstyrelsen att avvakta med att göra något tills ett beslut från skogsstyrelsen kommer. Nils-Åke Kuoljok på Skogsstyrelsen i Jokkmokk säger att området först behöver inventeras.

- Vi ska kunna fatta bra beslut och kanske i vissa lägen att vi behöver barmark för att kunna ta ställning fullt ut. Det är svårt att säga hur lång tid det här ärendet kommer att ta, säger Nils-Åke Kuoljok.

Sara Sällström/SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: