Bokylla i Ajtte. Foto: Frida Fernqvist
Sametinget

Samiska böcker i hundratals - men ingen kan låna dom

Hälften av de samiska böckerna på Sametingets bibliotek går inte att låna. Det beror på att de inte är katalogiserade. Tidsbrist, är en av orsakerna.

Sametingets bibliotek finns på Ajtte i Jokkmokk. Där jobbar bibliotekskonsulenten, Peter Sarri. Och för honom är alla de okatalogiserade böckerna ett "dåligt samvete".

- Ja det är nog nästan hälften som är okatalogiserade, jag vet inte riktigt men jag tror det. Så det här är mitt dåliga samvete, men man hinner ju inte mer än man hinner, säger Peter Sarri.

Också under biblioteket, i Ajttes källare, finns biblioteksmagasinen. Där finns ännu fler böcker som borde katalogiseras.

Det finns en handlingsplan från 2003 för det samiska biblioteket i Sverige. I den kan man bland annat  läsa om vad som ska hända inom biblioteksfunktionen på Sametinget.

Är det något ni har följt?
 
- Ja, att vi har flyttat till Ajtte, det är väl det enda, säger Sarri.

Om Peter Sarri fick bestämma skulle han se att samernas bibliotek fick det nationella ansvaret att samla samisk litteratur i Sverige.

Vad skulle det innebära för läsarna då?
 
- Ja, man får då ett ställe där all urfolkslitteratur samlas.

Men om man bor i Idre och ändå vill låna, vad gör man då?
 
- Ja, det är bara att låna av samernas bibliotek så länge vi har den kapaciteten.

Men varför vet de inte om det?
 
- Ja, men det står ju på hemsidan, så att...

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista