Starkt stöd för jakt på rovdjur som tar tamboskap

Det är helt okej att jaga rovdjur som dödar tamdjur, det anser en klar majoritet av svenska folket enligt en undersökning som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) genomfört.

Jakt är acceptabelt om rovdjuren sökt sig in i tättbefolkade områden anser 85 procent av de drygt 15 000 personer som tillfrågats i undersökningen. 68 procent anser att jakt är acceptabelt om man vill minska risken för att rovdjur tar tamdjur.

Däremot tycker bara var fjärde svensk (28 procent) att det är acceptabelt att jaga rovdjur för att de konkurrerar med jägarna om det jaktbara viltet.

Rovdjurspolitiken har ett starkt stöd hos den svenska befolkningen. Över 90 procent av befolkningen tycker att Sverige ska hålla internationella avtal om att bevara de stora rovdjuren björn, varg, järv och lo. Stödet för detta är dock större i Stockholms län än i de län där rovdjuren finns.

 -Stödet är också stort för de som förvaltar rovdjurspolitiken. Förtroendet för Naturvårdsverket är stabilt sedan den förra undersökningen som genomfördes 2004 och förtroendet för länsstyrelsen ökar - bland annat i flera rovdjurslän, säger Camilla Sandström på SLU.

Ju närmare rovdjuren kommer våra hem desto oftare upplevs de konflikter detta kan leda till som ett problem.

 -En stor majoritet, över 80 procent av de tillfrågade, tycker att det inte är acceptabelt om rovdjur rör sig inne i samhällen och städer och acceptansen för detta har minskat sedan den förra undersökningen, konstaterar Camilla Sandström.

Över 75 procent av befolkningen anser att det inte är acceptabelt att rovdjur dödar kor och får. Däremot är det en betydligt högre andel av befolkningen (68 procent) som anser att det är acceptabelt om renar dödas av rovdjur.

 -Folk tycker också att det är mer acceptabelt om rovdjur dödar en hund som jagar än om rovdjuren ger sig på ett husdjur som hund och katt.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista