Slänger "samepropp" i soporna

Regeringens alliansgrupp blev instruerad att inte presentera ett förslag som erkänner eller stärker de samiska landrättigheterna, det hävdar Samerådet.

Mattias Åhren är president för Samerådet, och han tycker att förslaget till den nya samepropositionen hör hemma i papperskorgen.

- Det finns en del dokument från intern kommunikation som visar att man haft en instruktion att inte gå in på de samiska landrättigheterna och det är ju ganska fräckt när man förut sagt att mycket av det här ska handla om det, säger Mattias Åhren.

Men från regeringens håll förnekar man det här. Magnus Kindbom, ordförande i regeringens arbetsgrupp för samepropositionen säger att de inte blivit instruerade att lägga fram ett förslag som varken erkänner eller stärker de samiska landrättigheterna.

- Nej, det finns ingen sådan instruktion över huvud taget. Utan det finns ett kort dokument som beskriver att arbetsgruppen ska jobba med de olika utredningar som har presenterats de senaste dryga tio åren och försöka komma fram till ett ställningstagande om dem, säger Kindbom.

Mattias Åhren ser, precis som även Sametinget, Saminnourra och Svenska samernas riksförbund redan gjort, stora brister i regeringens förslag. Han menar till och med att förslaget riskerar att skada samerna.

- Svenska politiker har släppt samepolitiken helt och hållet i och med den här departementspromemorian. Man slänger fram ett förslag som är slarvigt berett, dåligt i många delar och oblickbart. Som dessutom har tagits fram på ett sätt som är helt oacceptabelt och respektlöst mot samerna, säger Åhren.

Samerådets kritik riktar sig mot hela förslaget och man anser att det finns flera delar som saknas och som måste finnas i varje seriös lagberedning.

- Det är oseriöst att lägga fram ett förslag som helt ignorerar de här centrala delarna som ändå måste styra samepolitiken i Sverige, säger Mattias Åhren.

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista