Kulturrådets möte avslutades i dag. Foto:Frida Fernqvist
Kulturrådet

Endast en samnordisk organisation får stöd nästa år

Kulturrådets decembermöte avslutades i dag. Organisationsstöden från kulturrådet kommer att fördelas på liknande sätt som i år, men bara en samnordisk organisation får stöd.

Sami Jienat är den enda av organisationerna som lämnat in en komplett ansökan och som kommer att få stöd nästa år. De övriga organisationerna har lämnat in ofullständiga ansökningar och kan därför inte få något stöd. Mycket olyckligt, tycker Karin Mannela, kulturrådets ordförande.

Karin Mannela säger också att de på nästa arbetsmöte kommer att behöva diskutera själva definitonen av kultur. Hon menar att definitionen av begreppet kultur i den samiska världen är så annorlunda mot hur den ser ut i den svenska. 

- Sametingets kulturråd har blivit en post som ska innefatta allting och det har vi inte råd med. Vi har pengar att precis hålla igång verksamheten, men inte till någon utveckling, säger Karin Mannela.

Hur kulturrådet själva definierar kultur är ännu inte sagt, men kommer att diskuteras på det första arbetsmötet nästa år.

Frida Fernqvist

frida.fernqvist@.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista