1 av 2
Bolivias president Evo Morales. Foto: Anna Niedringhaus, Scanpix.
2 av 2
Sametingsledarna Sara Larsson och Egil Olli vid klimatmötet. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
KLIMATMÖTET

Kapitalismen största hotet mot klimatet

Kapitalismen är det största hotet mot klimatet.
Det var budskapet från Bolivias president Evo Morales till FN:s klimamöte i Köpenhamn i dag.
Morales kritiserade också USA inställning.

Klimatförhandlingarna i Köpenhamn tycks ha kört fast. Frågan om Kyoto-avtalet har skapat en djup klyfta i förhandlingarna.

U-länderna vill ha en fortsättning på Kyoto-avtalet då det framförallt binder rika länder att minska utsläppen, medan i-länderna vill skapa ett helt nytt avtal där också länder som Kina och Indien åtar sig större utsläppsminiskningar.

- Det är min plikt att försvara Kyoto-avtalet, sa Bolivias president Evo Morales i ett möte med urfolksrepresentanter i Köpenhamn.

Vid en presskonferens strax innan var Morales också skarpt kritisk till USA vill satsa så lite på klimatåtgärder i fattiga länder samtidigt som man satsar ofantliga summor på krig.

Morales som tillhör aymarafolket sympatiserar djupt med urfolken och deras kamp för klimatfrågorna. Vid mötet med urfolken ställde många sitt hopp att Morales skulle föra deras talan vid klimatförhandlingarna. Sametingets styrelseordförande Sara Larsson var en av dem.

- Jag hoppas att du ska kämpa för urfolkens rättigheter i klimatförhandlingarna. De rika länderna i Europa gör det inte, sa Larsson.Morales tog ödmjukt
emot uppdraget och lovade föra vidare budskapet till världens ledare - men han påpekade också att klimatets största fiende är kapitalismen.

- Vi kan inte rädda moder jord med våra traditionella kunskaper längre. Vi måste få slut på kapitalismen, sa Morales och drog ner applåder.

Förhandlingarna fortsätter i kväll och i natt och på fredag ska världens statschefer med Barack Obama skriva under ett avtal.

Det mesta tyder på att det knappast blir ett bindande avtal.

Jörgen Heikki, Köpenhamn
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista