KLIMATMÖTET

Framsteg för urfolken

Från Köpenhamn kommer det signaler om ett visst genombrott för urfolken i klimatförhandlingarna.
I en av förhandlingstexterna uttrycks det att urfolkens rättigheter och traditionella kunskaper måste respekteras.

Det är i förhandlingstexter rörande åtgärder för att bevara skogarna som respekten för urfolkens rättigheter och traditionella kunskaper nämns. Enligt förhandlingstexten ska urfolken ha möjlighet att påverka nationella planer som rör bevarandet av skogarna.

- Det är en bra början för att kunna sätta press på olika stater i klimatfrågor, säger Victoria Tauli-Corpuz, ordförande i FNs urfolksforum.

En av de viktigaste åtgärderna som FNs klimatpanel pekat ut för att stoppa jordens uppvärmning är just bevarande av de stora skogarna, framförallt de stora regnskogarna som hindrar koldioxid från att läcka ut i atmosfären.

Sametingets styrelseordförande Sara Larsson håller med om att det är en framgång, framförallt för urfolken i de stora regnskogarna.

- Vi har haft gemensamma krav från urfolkens sida här i Köpenhamn om att urfolkens rättigheter måste nämnas i sluttexterna, säger Sara Larsson.

Omkring 200 urfolksrepresentanter finns på plats för klimatförhandlingarna i Köpenhamn. De har ingen officiell röst i förhandlingsarbetet - - trots att urfolk ofta är de som först drabbas av klimatförändringar.

Företrädare för urfolken har därför i mycket skarpa ordalag kritiserat bristen på inflytande

I stället har de fått ägna sig åt lobbyarbete via nationella delegationer där urfolk varit representerade.

Jörgen Heikki, Köpenhamn
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: