Umeå

Första jojkkonserten = 500 000 kr

Världens första arrangerade jojkkonsert år 1910 är en av orsakerna till den halv miljon som Umeå Sameförening Såhkie får för sina profileringsarrangemang år 2010.

Förutom den Samiska Veckan i Umeå, så ska man hålla en 100 års jubileumskonsert för att markera det man tror sig vara den första jojkkonserten någonsin, säger Såhkie sameförenings ordförande Michael Lindblad.
– 2:a september 1910 hölls den första arrangerade jojkkonserten i Umeå, och vi ska uppmärksamma att Umeå hade en sådan häftig grej för redan 100 år sedan, säger Lindblad.

– Det här känns ju som en riktigt höjdpunkt, och jag längtar till september 2010 då vi ska ha jubileumskonserten, säger Michael Lindblad.

Per-Josef Idivuoma
per-josef.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista