Karin Mannela, kulturrådets ordförande. Foto:Frida Fernqvist

Kulturrådsmötet i veckan

Kulturrådets decembermöte avslutades tidigare i veckan men bara en samnordisk organisation har kommit in med en komplett ansökan och kommer att få stöd nästa år. Karin Mannela är kulturrådets ordförande.

- Det betyder att de här organisationerna blir utan stöd 2010. Sami Jienat är den enda av organisationerna som kommit in med en komplett ansökan.

Karin Mannela säger också att de på nästa arbetsmöte kommer att behöva diskutera själva definitionen av kultur. Hon menar att i dag har kulturrådet blivit en post som ska innefatta allting. De har pengar till att hålla igång verksamheten, men inte till någon utveckling.

Inga pengar till utveckling

- Nu beviljar vi pengar till väldigt många verksamheter och när vi sätter oss på nästa arbetsmöte ska vi försöka definiera själva begreppet kultur. De som beviljar oss pengar, hur definierar de kultur? Statens kulturråd definierar kultur som vi definierar finkultur här i samevärlden. Definitionen av kultur i den samiska världen är så pass annorlunda och rymmer så mycket mer än den gör i den svenska världen, förklarar hon.

En annan fråga som togs upp var biblioteksfrågan. I dag finansieras bibliotekskonsulentens lön av kulturmedel.

- Det är det vi säger nej till. Vi anser inte att det är riktigt att kulturmedel som ska komma det samiska folket till godo förbrukas för att betala för en lön på Sametinget. Sen har vi ju sett nu i media att bibliotekskonsulenten inte har några medel till förfogande för själva verksamheten. Kulturrådet menar att visst ska pengar gå till verksamhet. Biblioteksverksamheten som sådan och inte själva lönekostnaden, säger Karin Mannela.

 Frida Fernqvist

frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista