Sametingets beslut om samebygränser rivs upp

Länsrätten i Norrbotten river upp Sametingets beslut om samebygränser i Västerbotten. I sin dom påpekar Länsrätten att Rans sameby inte bjudits in till överläggningar, trots att deras gränser berörs av beslutet. Per Mikael Jonsson är ordförande i Rans sameby. Han är konfunderad över Sametingets beslut som Länsrätten nu rivit upp.

Enligt Länsrättens dom medger Sametinget bristen i att man inte hållit något sammanträden med Rans sameby, däremot tycker man inte att det är tillräcklig grund för att ta upp ärrendet på nytt. Man tycker inte att det varit några brister i handläggningen.

- Det måste ha varit ganska låg nivå på arbetet runt det. Det är precis som om dom glömt bort att vi var inblandade i första skedet. Man ifrågasätter verkligen hur dom har tänkt, säger Per Mikael Jonsson.

Det var i januari 2007 som Sametinget fick ansvaret för att besluta om indelning av byområden för Gran, Malå, Svaipa och Maskaures vinterbetesmarker. Trots att Ran sameby gränsar mot såväl Malå som Grans samebyar och därför berörs av beslutet fick de inte delta i Sametingets sammanträde.

Enligt länsrättens dom fick de heller inte tillgång till det material de tyckte sig behöva för att yttra sig i frågan.

- Vi tycker att det är bra att de river upp det här beslutet.

Varför tycker du det?

- Det här har handlagts på ett felaktigt sätt i och med att vi inte fått vara delaktiga i processen.

Att Rans sameby inte fick vara med tyckte Länsrätten var tillräckligt för att riva upp sametingets beslut.

Men förutom Rans sameby överklagade också Gran, Malå och Maskaure, och angav såväl bristfällig handläggning som orättvis gränsdragning som orsaker. Bara Svaipa sameby accepterade beslutet.

Enligt domen strider Sametingets beslut mot både rennäringslagen och förvaltningslagen och därför måste sametinget behandla frågan på nytt.

- Vi hoppas ju på att det blir en nystart från början, så vi får vara med och framföra våra synpunkter i ärendet. För de kan ju inte bara komma med ett beslut som gör att dom kapar bort en del av våra rättighetsområden utan att vi varit delaktiga och sagt våra synpunkter, säger Per Mikael Jonsson.

David Rydenfalk SR Sameradion/ Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista