KLIMATMÖTET

Urfolkskritik i Köpenhamn

Våra krav har negligerats - det var budskapet från urfolken till FN:s klimatmöte i dag.
Budbärare var Ben Powless, mohawk från Kanada.

Världens ledare har avlöst varandra i talarstolen på Bella Center i Köpenhamn i dag; Barack Obama, Lula da Silva, Dimitri Medvedev, Wen Jiabao mm.

Efter deras anföranden öppnades talarstolen för ett antal organisationer och nätverk på plats i Köpenhamn. Och kritiken var massiv från de flesta organisationerna.

Ben Powless representerade alla urfolk på plats i Köpenhamn - och han uttryckte urfolkens besvikelse på förhandlingarna.

- Våra krav har inte blivit bemötta. Vi är också besvikna på bristen på framsteg i förhandlingarna, sa Powless i sitt anförande.

Urfolken fick också stöd från det alternativa klimatmötet, Klimaforum 09. Talespersonen Mathilde Kaalund-Jörgensen sa i ett brinnande anförande att klimamötet i Köpenhamn inte representerar folket - framförallt inte världens 400 miljoner urfolk.

Urfolkens organisationer har genom flera gemensamma deklarationer presenterat sina ståndpunkter inför klimatförhandlingarna i Köpenhamn. Urfolken har ställt sig bakom de länder som kräver utsläppsminskningar på 40 procent från 2020 och 95 procent 2050.

Urfolken har också krävt att få plats i förhandlingarna - men inte heller detta har infriats. Tack vare intensivt lobbyarbete från urfolksorganisationer har urfolkens rättigheter och traditioner nämns i vissa förhandlingstexter om åtgärder för att minska avskogningen.

- Vi noterar detta men urfolken finns inte nämnt i några andra dokument. Vi vill ha bindande åtaganden till FNs urfolksdekleration genom hela klimatavtalet, sa Ben Powless.

Förhandlingarna fortsätter och vad som till slut händer är fortfarande skrivet i stjärnorna - det finns till och farhågor om att resultatet från Köpenhamn innebär ett steg bakåt i klimatarbetet.

Jörgen Heikki, Köpenhamn
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: