Västerbotten

Regeringen säljer mark ovan odlingsgränsen

Regeringen har beslutat att sälja mark ovan odlingsgränsen i Västerbotten. Men det är höga krav som ställs för att få göra det, menar Rolf Troeng är markförvaltare på länsstyrelsen i Västerbotten.

 - Normalt är det jättesvårt att få köpa statens mark. Den är ju skyddad på särskilt sätt. Staten kommer ju inte sälja av de här markerna. Det är ju i huvudsak kronoöverloppsmark. Utan den ska ju vara i statens ägo det är ju så som det är tänkt, säger Troeng.

Det är inget stort markområde mannen får köpa utan enligt regeringens beslut handlar det om en lämpligt stor tomt till byggnaderna som mannen äger på fastigheten.

Krävs specifika skäl
Det krävs väldigt specifika skäl för att få köpa statens mark ovanför odlingsgränsen. I det här fallet uppfyller mannen kraven, eftersom han redan äger byggnaderna och bedriver näringsverksamhet där i form av renskötsel. Men det starkaste skälet är att mannen vill bosätta sig där.

För att kunna göra det måste han renovera bostadshuset, men han måste äga marken för att kunna få ett banklån till renoveringen.

- Det är väl det som kanske är lite ovanligt. Man kan ju säga att regeringen faktiskt gått ifrån den skarpa principen. Man litar alltså på att han säger att han avser att bosätta sig just i det där huset. Först måste han renovera det. Men det är ju inte så att man kan begära att få köpa ett skogsskifte för att man vill ha ett näringsunderlag, så ser reglerna inte ut idag i alla fall, säger Rolf Troeng.

Belastas med servitut
Kravet från länsstyrelsen har varit att fastigheten i framtiden ska belastas med servitut med förstärkt renskötselrätt. Det innebär att mannen inte kan kräva skadestånd från den egna Samebyn för de eventuella skador på tomten som renskötseln orsaker.

I dagsläget kanske det saknar betydelse eftersom mannen själv bedriver renskötsel där. Men servitutet gäller även i framtiden om någon helt annan köpt fastigheten.

- Det är inte viktigt idag när han förvärvar det, men det är viktigt sen. Och det här tycker vi att det kvarstår som om det var statlig mark.

Varför är det viktigt?
 
- Det är väl mer en garanti för att det får bli de förhållandevis orörda marker som det är. Det är satt under särskild förvaltning. Det är det bästa skydd som man såhär långt tycker att det kan få. På det sättet tror man ju att det är ett större skydd för de renskötande samerna, eller renskötselrätten, säger Rolf Troeng, markförvaltare på Länsstyrelsen i Västerbotten.

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: