Birger Ekerlid med sin nya bok Separatorn. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
kultur

Ny bok från Ekerlid

För två år sedan gav Birger Ekerlid ut sin första bok - Fattiga som de voro, berättelsen om Stor-Nila och Lill-Dockas fascinerande livsöden i Tärna-området på 1800-talet. Nu kommer uppföljaren - Separatorn.

Birger Ekerlids debutbok, Fattiga som de voro, bygger på verkliga händelser i lappmarken på 1800-talet med de mytomspunna Stor-Nila och Lill-Docka i centrum, eller Nils Nilsson Njaita och Maria Larsdotter som de också hette.

Stor-Nila, den sista nåjden, döms till fängelse för dråp på en annan same som anklagade Stor-Nila för att ha nåjdat ihjäl dennes fru.

Detta blir inledningen på en rad olyckor som följer Stor-Nila och Lill-Docka genom livet. Deras livsöde har berättats genom generationer och fascinerar fortfarande.

Separatorn tar också avstamp i verkliga händelser och verkliga personer, den här gången bland annat ättlingar till Stor-Nila.

Bokens handling har flyttat till början av 1900-talet och speglar de stora förändringar som Sverige står inför, i staden och på landet, bland samer och svenskar.

En symbol för tidens förändringar

Boken är uppkallad efter en svensk uppfinning, Separatorn, som framförallt användes på bondgårdar för att separera grädde från mjölk. Men titeln står också som en symbol för tidens förändringar.

- Separatorn är en metafor för samhällsutvecklingen, bland annat i utvecklingen från jordbruk till industri. Men separatorn blir också symbolen för det som skiljer och söndrar, exempelvis motsättningar mellan renskötande samer och icke renskötande samer, säger Ekerlid.

Birger Ekerlid har en lång politisk karriär bakom sig. Han har varit politiskt sakkunning hos regeringen och han varit chefredaktör för Länstidningen i Östersund innan hans författarkarriär tog fart. Han planerar nu en tredje bok.

- Jag är väldigt intresserad att ta reda på mer om de nordsamer som tvångsförflyttades från Karesuando, säger Ekerlid.

Kanske en vink om vad nästa bok ska handla om...

Jörgen Heikki

jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".