Sametingets styrelseordförande Sara Larsson (Min geaidnu). Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio

SPR vill samordna språkarbetet

Det gemensamma organet för de svenska, finska och norska sametinget, Samisk parlamentariskt råd (SPR) vill sammankoppla sametingens språkarbete. Det handlar om att samordna mänskliga och ekonomiska resurser, berättar Sara Larsson, sametingets styrelseordförande och ordförande i SPR.

- Vi ska inte sitta på våra enskilda sameting och göra samma saker utan att ha en samordning och en övergripande styrning eller erfarenhetsutbyte. Vi gör ju egentligen samma saker.

Det samiska språkarbetet handlar bland annat om ortnamnsgranskning, utveckling av ordböcker, utveckla nya begrepp, information och ge vägledning. Det är saker som idag görs i de olika länderna, men som skulle kunna göras i en gemensam organisation. SPR har sedan länge haft tankar om att samordna språkarbetet, nu håller dessa på att förverkligas:

- Nu ska vi göra en förstudie som kommer att pågå i ett halvår framåt. Och sen att man får igång ett interegprojekt som kan komma igång 2010.

Vad ser du att det här ger Sametinget?

- Jag ser att man får mera kontakter mellan sametingen. Man kanske kan samordna så att man har mer gemensamma resurser och kan effektivisera till exempel det här med översättningar, tolkförmedling, produktion av ordböker. Att man får ut mera språk för pengarna.

Anna Sunna

anna.sunna@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".