Vindsnurra vid Uljabouda. Foto: Reine Sundqvist, SR Norrbotten.
VINDKRAFT

Stora problem för vindkraftsparken

Det är stopp i den nybyggda vindkraftparken på kalfjället Uljabouda utanför Arjeplog, och det väntas bli en dyr historia. Tre av de fyra splitternya vindkraftverken har redan havererat och står nu stilla.

 Skellefteå kraft har satsat runt 360 miljoner kronor på bygget av vindkraftsparken.

För ungefär en månad sen skulle två av vindsnurrorna driftsättas för provdrift. Men då gick de sönder. Och dagen före julafton havererade ett annat vindkraftverk som hade provkörts under två månaders tid.

– Det är beklagligt det som har hänt. Det är ju bekymmersamt att det har hänt på tre av fyra verk, säger Björn Sundlöf som är projektingenjör hos Skellefteå kraft som beställt verken.

Prognosen är nu att vindkraftverken kommer att vara fixade och färdiga två månader senare än planerat, i mars.

– Vi förlorar såklart produktionsintäkter. Det är kostsamt att förlora produktion, säger Björn Sundlöf.

I de här vindkraftverken finns en ny, specialutvecklad, teknik för fjällklimatet, nämligen ett avisningssystem. Men om det kan vara orsaken till haveriet är inte klart.

Anders Andersson hos leverantören Dynawind utreder just nu, tillsammans med sina tillverkare, vad som har gått snett. Det är i alla fall släpringen i alla tre verken som har gått sönder.

– Förmodligen ett tillverkningsfel eller eventuellt felaktigt materialval. Nu hoppas vi att vi inom kort får levererat till oss släpringar av bättre kvalité, säger Anders Andersson vid företaget Dynawind, som har till uppgift att driftsätta vindkraftverken i Uljabouda.

– Vi vet att det här är en dyr tillställning, givetvis. Men vi har inte klart för oss i detalj hur stora kostnaderna blir, säger Anders Andersson.

Planen är att parken ska innehålla totalt tio vindkraftverk när den är klar senare i år.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".